• DOLAR 32.551
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2428.287
  • ...
Anız yangınları sosyal hayatı etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK-Anız yakılmaması için defalarca yetkili kurumların uyarı yapmasına rağmen halen bu alışkanlığın sürdüğünü belirten Silopi Ziraat Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisi Ferdi Encu, anız yakılmasının toprağa fayda vermeyeceğini, aksine toprak içerisinde yaşayan mikroorganizmaları yok ederek topraktan elde edilecek ürünlerde kalite düşüşüne neden olacağını ifade etti.

Silopi’de ilk hasat mevsiminden sonra ikinci hasat için çiftçilerin anız yakma işlemlerini sürdürmesinin yasal olmadığını altını çizen Encu, şöyle konuştu:

“Topraklarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar veren anız yakma işlemi, yasadışı olmasına rağmen, bilinçsiz kişiler tarafından kolaycılığa kaçılarak uygulanmaya devam etmektedir. Tarlaları yeniden ekime hazırlamak için anızların yakılması yönteminden vazgeçilmelidir. Çünkü anız yakıldığında, toprağın yüzeyi ve 2-3 cm altında yaşayarak onu besleyen, havalandıran milyonlarca mikroorganizma yok olur. Toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, verim gücü düşer ve çevre kirliliği artar. Üzeri çıplak kalan toprak, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Toprağımızın 1 santimetre karesinde 1,5 milyar mikroorganizma yaşamaktadır ve bu mikroorganizmalar, zararlı mikropları yok ederek, bizlere organik ürünlerin sunulmasını sağlarlar. Bu ürünlerle bizim vücudumuza girerek, vücudumuzu zararlı mikroplardan korur, bağışıklık sistemi dediğimiz sistemi geliştirerek vücudumuzun bekçiliğini yaparlar. Ayrıca yediğimiz besinlerin parçalanmasını sağlayarak sindirim sistemimize yardımcı olurlar. Anızın yakılması durumunda ise bu canlılar öleceğinden, bu toprakta yetişen ürünler organik ürün olmayacaktır. Bu ürünler sadece kimyevi gübrelerin zoru ile yetişen hormonlu ürün olacak ve yiyen insanların vücudunda kansere dönüşecektir.”

Çiftçinin anız yakarak toprağı verimsizleştirdiğini ve bunu ticari gübre ile telafi etmesinin mümkün olmayacağını ifade eden  Encu,  anız yakılması halinde çiftçilerin bir sonraki yıl daha az ürün alacağını söyledi.    (İlyas Tunç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir