• DOLAR 32.527
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2488.951
  • ...
Vali Tekinarslan:  İsrail bu saldırgan tutumundan vazgeçmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI – AB desteği ile Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yarın faaliyete girecek olan su projesinin açılışı için Ağrı’ya gelen Avrupa Birliği Büyükelçisi Stefano Mansevisi Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan’ı makamında ziyaret etti.

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan yaptığı konuşmasında çalışmaların işbirliği içerisinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Vali Tekinarslan, “Sayın büyükelçinin yapmış olduğu ziyaretten memnun oldum. Aynı zamanda alt yapıya dönük sosyal alanda ve diğer alt yapı alanlarında işbirliğinin artarak devam etmesini diliyorum. Ağrı şu anda Gürbulak Sınır Kapısından Edirne Kapukule Sınır Kapısına kadar otobanla bağlı bir şehir. Sağlık, eğitim, içme suyu, elektrik gibi alt yapı hizmetleri daha üst bir seviyeye getirilmeye çalışılıyor. Yalnız gelişmişlik açısından itiraf etmek lazım ki Ağrı, Türkiye’nin alt sınırlarda yer alıyor. Bu da AB kaynaklarının burada yeni işbirliği alanlarında daha etkili alanlar doğuracağına kanaat getiriyoruz.” dedi.

İsrail’in Gazze’de yaptığı saldırıya da değinen Vali Tekinarslan, İsrail’in saldırgan tutumundan vazgeçip Gazze’de çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Ağrı Valisi Tekinarslan, “Sınırların daha esnek olduğu bir dünya arzu ediyoruz ama kanaatimce savaş ve refahın bütün insanların hakkı olduğuna inanılması lazım. İnsanlar yaşadığı coğrafyalarda barış ve refah bulamıyorsa başka ülkelere geçmeye çalışıyorlar. Bu sebepten dolayı milyonlarca Suriyeli kardeşimize sınırlarımızı açtık. Irak’tan, Afganistan’dan çok sayıda insan savaşlardan kaçıp başta Türkiye olmak üzere, refah seviyesi yüksek ülkelere yerleştiler. Ve aynı şekilde İsrail biran önce bu saldırgan tutumunu sona erdirir ve aynı hazin tabloyla Gazzeli, Filistinli insanlarla karşı karşıya gelmezler. Şuan özellikle Gazzelilerin çektikleri tüm dünyanın endişesidir.”  şeklinde konuştu.

AB Büyükelçisi Stefano Manservisi, “Yaklaşık olarak 3 aydır Türkiye’de bulunuyorum. İlk defa Ağrı’ yı ziyaret ediyorum. Doğubayazıt ilçesinde yapımı tamamlanmış su projesinin açılışında yer almak istiyordum. Yalnız gelişimin sebebi sadece bu proje açılışı değil. Bu proje aslında Avrupa Birliği’nin bölgede standartları yükseltme, ekonomik eşitsizliği giderme çabasının bir ürünüdür. Sadece bu değil başka çalışmaları da var AB’nin. Bu nedenle ülkenin çeşitli yerlerindeki gelişimin buralarda da meydana gelmesini istemekteyiz. “ ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Stefano, “Bu proje Hükümet’in barış süreci ile ilgili atmış olduğu çabalarına da bir destektir. Çünkü daha dengeli bir ekonomik kalkınma olduğu takdirde bu barışa da yansıyacaktır. Barış ve refah bir biri ile bağlantılı iki konudur.  Bu noktada AB’de hem barışı destekleme ve hem de refahın yükselmesinde katkı sunmaktadır. Umuyorum ki bu çerçevede daha başka projelerde gerçekleşir. Sadece Doğubayazıt’ta değil Ağrı’da da bir çok faaliyet gösterebiliriz. Bölgenin kalkınmasına daha fazla destek vermek istiyoruz. Ortak yapabileceğimiz birçok çalışmalar var. Sınırların daha güvenli olması konusunda ortaklaşa yürütebileceğimiz çalışmalar var. Bir yandan sınırları daha güvenli hale getirirken diğer yandan insanların yasal geçiş yapmalarını sağlarken öte taraftan insan ticareti ile organize suç ile mücadele etmemiz gerekiyor. Bunlar aynı zamanda bu konuda hazırlanan yol haritası noktasında görülen hususlar var. Umuyoruz ki bu yol haritası çerçevesinde daha kısa sürede vizesiz seyahat imkânına yol açılabilir.” şeklinde konuştu.  (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir