• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ramazan Ayında Ramazan Risalesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Muhammed Şakir / İnzar Dergisi
 
Üstad Bediüzzaman’ın “Ramazan-ı Şerife dairdir” diye isim koyduğu Ramazan ayı orucunun bazı hikmetlerini ihtiva eden bir “Ramazan risalesi” vardır. Üstad bu hikmetli risalesini 1934-1935 yılları arasında Eskişehir hapsi öncesi, bir kaç ay ikametle mecbur olduğu Isparta’da te’lif etmiştir. Hacimli olmasa da muhtevi olduğu konular bakımından önemli bir risaledir… Bu mübarek ayın ruhuna uygun olarak telif edildiği için hususen her Ramazan ayında ders tarzında işlenmesinde büyük faydalar vardır.

Bu risalenin ilginç bir de hikayesi vardır. Şöyle ki: Üstadın islami hizmetini hazmedemeyen dönemin İslam düşmanları –elbetteki bunlar iktidarı ve ülke yönetimini ellerinde bulunduranlardı- daha yeni yeni oluşmaya başlayan risale-i nur cemaatine yönelik kapsamlı bir operasyon başlatırlar. Zamanın içişleri bakanı Şükrü Kaya tarafından bizzat….. yönetilen ve cemaati karşı yapılan bu ilk operasyona hem hükümet cenahı ve hem de basın büyük bir ilgi gösterir ve sanki memlekette “Yeni bir başkaldırı hazırlığı” varmış gibi bugünün deyimiyle bir algı oluşturulur. Operasyonun merkezi ise Isparta’dır…

Üstadın talebelerinden ve aynı zamanla hadisenin birebir tanığı olan Re’fet Barutçu meseleyi şöyle aktarır: Isparta’da aniden yapılan baskın ve araştırmalarda (operasyonu yapanların) ellerine geçen risale ve mektuplar arasında bir kitabın üzerinde “Ramazana aittir” diye bir yazı bulunmuştu. Kur’an (Arapça) yazısını okuyamadıkları için “Bu ramazan kimdir?” diye günlerce aradılar taradılar. Nihayet Isparta köylerinden “Ramazan” isimli habersiz bir masumu bulup ellerine kollarına kelepçe vurarak onu da Eskişehir hapsine yollamışlardı.

Aradan iki ay geçtikten sonra kitabın Ramazan namındaki habersiz masum köylüye ait olmayıp, Ramazan (ayı) ve orucun hikmetlerini beyan eden Bediüzzaman’ın “Ramazan Risalesi” adlı bir eseri olduğu anlaşılınca, mazlum ve masum Ramazan serbest bırakmışlardı.

Masum Ramazan Efendi Eskişehir hapsinde iken, Hazret-i Üstad arada sırada onu gördüğü zaman tebessüm ederek: “Kardeşim Ramazan hakkını helal et” diyor ve teselli ediyordu.

Anlayacağınız, cahil haramiler “Ramazan Risalesi’ni Ramazan isminde bir şahıs zannetmişler, arayıp taramışlar ve sonunda, Ramazan ismindeki masum köylüyü yasadışı tehlikeli bir cemiyet (örgüt)e üye olmaktan yakalayıp hapse atmışlar… Neyseki iki ay gibi kısa bir zaman içinde farketmişlerde adamcağızı bırakmışlar.
Ramazan efendi kadar …….. gitmeyenlerde var çünkü 1995’lerde İslam cemaatine yönelik yapılan kapsamlı bir operasyonda benzer bir hadiseye kendimiz şahidlik etmiştik. Bu seferki kurbanın ismi Ramazan değil, Erkan isminde bir gençti. Nasıl etmiş bulmuşlarsa Erkan isminde bir gençti. Nasıl etmiş bulmuşlarsa Erkan’ıda tutuklananlarla birlikte hapse koymayı başarmışlar. İddianame ve mahkeme aşağılananlarla birlikte hapse koymayı başarmışlar. İddianame ve mahkeme aşamasında Erkan’ın varlığı ile ilgili bir gelişme olmayınca, yakınları ve avukatı soruşturup, durumu cezaevi savcılık ve ilgili mahkemeye intikal ettirirler. Erkan’ın tutuklandığına ve tutuklu olduğuna dair...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir