• DOLAR 32.521
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2419.836
  • ...
Muş'ta uydu destekli arazi tespitine başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Tarım ve Hayvancılığın gelişmesi amaçlı yapılan yeniliklerle teknolojik gelişmeler Muş’ta da uygulanmaya başlandı. Muş' ta daha önceleri eski yöntemlerle çiftçi ve üreticilerin tarla ve ekili arazilerinin bilgileri çiftçilerin yönlendirmesi ile belirlenirken, uydu bağlantılı tablet uygulaması ile daha modern ve hızlı erişime imkân sağlanıyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Aydın sistemin kurulmasıyla birlikte arazi ölçüm ve tespitlerinde yaşanan sıkıntıların büyük ölçüde giderileceğini, hak kayıplarının da önüne geçileceğini söyledi.

Aydın,  bu sistem uygulanmadan önce, köy köy dolaşan teknik personellerinin, köye gittiklerinde arazide çiftçinin yönlendirmesiyle hareket ettiklerini belirterek, “Bu nedenle çiftçi hangi tarlayı isterse o tarlayı gösteriyor, belki de bilgi yanlışlığı ile hak kaybına yol açılıyordu. Yeni uygulama ile bu yanlışların yapılması mümkün değildir. Şimdilik 10 tablet bilgisayar ile başlatılan uygulamanın faydalarını görüyoruz.’’ dedi.

Alınan tablet bilgisayarlara yüklenilen detaylı bilgilerle artık çiftçi bilgisine ihtiyaç olmadan sağlıklı çalışmalar yürütüldüğünü dikkat çeken Aydın, “ Tabletlere önceden hangi köyde, hangi çiftçinin ne kadar ekili arazisi ve parsel bilgileri varsa kayıt altına alınarak, bilgileri düzenli takip ediliyor. Desteklemelerden faydalanan çiftçilerin ne kadar arazide, ne tür ekin ektiği de tespit ediliyor. Kısacası çiftçi ve üreticinin gölgesi gibi olan bu sistemde yanıltmalar, haksız elde edilen destek ve kazanımların önüne geçilmiş olacaktır.’’ şeklinde konuştu. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir