• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Bayramda beslenmeye dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Ramazan ayının bitmesiyle, kısıtlanan beslenme alışkanlıkları yerini ölçüsü kaçan zengin bayram sofralarına bırakabiliyor. Uzmanlar ise bayram boyunca alınan şekerlemelerin kilo alımına ve bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Bayramda sağlıklı beslenmenin tüyolarını gazetecilerle paylaşan beslenme ve diyet uzmanı Gülay Hamzaoğlu, metabolizmayı eski hızına kavuşturmak için beslenme düzeni kadar uyku düzenine de dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Ramazan ayı boyunca kısıtlanan yeme alışkanlıklarının bayramda sınırsız bir yeme isteğine dönüştüğünü kaydeden Hamzaoğlu, bir ay boyunca değişen yeme alışkanlıklarının eski düzenine gelebilmesi için öğün sayısını ve besin miktarını yavaş yavaş artırmak gerektiğini ifade etti.

Hamzaoğlu, “Uyku düzeni de metabolizmanın eski hızına kavuşmasını sağlamak için çok önemli” dedi.

"Bayramdan bir gün önce erken yatın"
Hamzaoğlu, beslenme düzeniyle beraber uyku düzeninin de önemine dikkat çekerek, “Ramazan boyunca beslenmeyle birlikte değişen bir diğer alışkanlığımız uyku saatlerimiz. Bayram süresince metabolizmanın hızlı olduğu sabah saatlerini tatilin de verdiği serbestlikle uykuda geçiriyoruz ve bu saatte yenilen yemekler metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor. Bayramdan bir gün önce erken yatmak, bayram sabahı erkenden kalkmaya ve metabolizmayı düzene sokmaya yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı beslenme ve metabolizmayı hızlandırma yolları:
Bayram sabahında erken kalkarak, sabah ve öğlen öğününü birleştirmeden güne kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirten Gülay Hamzaoğlu, beslenme düzeni ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:


- Kahvaltı içeriği kişi için önerilen gıdalardan oluşmalı, Ramazandan kalan pideler ile güne başlanmamalı.


- Tahıllı ekmeklere dönüş yapılmalı, Ramazanda tüketimi artmış olan beyaz unlu mamuller tercih edilmemeli.


- Ramazanda sofralarda çok fazla yer verilmeyen maydanoz, dereotu, yeşilbiber gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler sofralarda eski yerini almalı.


- Kırmızı et tüketiminin arttığı Ramazandan sonra artık bu grup gıdalar hafifletilmeli ve salam sucuk pastırma gibi şarküteri ürünlerinin kullanımından kaçınılmalı.


- Sağlıklı bir kahvaltı sonrası ara öğünler mutlaka yapılmalı fakat bu öğünler tatlıyla geçiştirilmemeli.


- Hiç bir sağlık problemi olmasa bile kişi baklava gibi şerbetli tatlıları tükettiyse gün bitiminde veya mümkün olduğu saatlerde günlük spor aktivitesini yapmalı. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir