• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...
Yine Şelmo, yine ham petrol kirliliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı kırsal alanda bulunan Şelmo petrol sahasındaki boru hattından sızan ham petrol derelerden akarken, çevreciler tarafından görüntülendi.

“Petrol atıkları ‘fenol’ olarak evimize gelecek”
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yöneticileri, Şelmo’da önceki gün bir boru hattından çevreye yayılan ham petrol görüntüleyerek Batman kamuoyunun gündemine taşıdılar. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş ve eski Başkan Hasan Argünağa, Şelmo sahasında yerinde tespitlerde bulundular.

Yıllardır çevre örgütü olarak  Şelmo’daki petrol kirliliği sorununun üzerine gittiklerini söyleyen Kavuş, “Her seferinde kirliliği görüntüleyip kamuoyunun gündemine taşıyor ve uyarı görevimizi yapıyorduk. Kimse bizi dinlemedi, derelerden akan petrol türevleri evimize ‘fenol’ olarak aktı. Yine fenol olarak evimize gelirse hiç şaşırmayalım” diye konuştu.

“Gizlemek bertaraf etmek anlamına gelmiyor”
Yıllardır sık sık Şelmo’ya gidip yaşanan kirliliğin önlenmesine katkı sunmaya çalıştıklarını belirten Kavuş, “Bizim amacımız tüm doğaya, canlılara zarar veren boyutları olan petrol kirliliğinin önlenmesidir. Son dönemde bazı önemli tedbirler alınmıştı. Şelmo’dan kirlilikle ilgili daha az şikayet alıyorduk. Ancak Şelmo’da önceki gün bir boru hattından çevreye ham petrol aktı. Kaza olsa bile, daha etkin tedbirler alınmalıdır. Taşlıdere köyü yakınındaki yol boyunca akan ham petrolün üzerinin toprakla örtüldüğünü gözlemledik. Yol dışında bir yetim ailenin arazisine de petrol akmıştı. Derelerden akan ham petrol Batman Çayına karışacak. Yüzey sularından beslenen su kuyularımız ve musluklar aracılığıyla evimizdeki içme suyunda Fenol olarak karşımıza çıkabilir. Çevredeki atıkların üzerinin toprakla kapatılması, kirliliğin bertarafı anlamına gelmez. TPAO mu, PEMİ mi, Trans Atlantik mi, kimler sorumluysa çevre konusunda daha etkin tedbirler almaya davet ediyoruz. Bizim amacımız doğayı ve çevreyi korumaktır.” dedi.

Kozluk/Taşlıdere’de yerinde tespitlerde bulunan Çevre aktivistleri, yetkilileri duyarlı olmaya davet ettiler. (Veysi Rüzgar-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir