• DOLAR 32.372
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Çapakçur Vadisi proje çalışmaları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Her platformda konuşulan ve Bingöl için önemli projeler arasında yer alan, bölgesel ve yerel kalkınma için acil ve stratejik öneme sahip Çapakçur Vadisi’nin planlamasına başlanıldı.

Bingöl’de kentsel yaşam alanlarında yaşanan sıkışıklığın önlenmesi, sosyal alanlar ile ticari faaliyetlere konu alanlar üretmek ve Bingöl için önemli bir gelişim sağlanmasına yönelik sosyal ve ekonomik yapıların inşasına konu projeler ile Çapakçur Vadisi’nin rehabilitasyon, koruma ve ekonomik yatırımlara konu çalışmaları Bingöl Belediyesi, DSİ Teknik personelleri ve TEMA Vakfı Bingöl İl Temsilcisi Cuma Karaarslanın katılımı ile başlatıldı.

Bölgede taşkın koruma, dere ıslahı ve yaz döneminde kullanmak üzere su tutma yapılarının planlamasına konu projelerin yapılması, vadi için önerilen sosyal ve kültürel alanların belirlenmesi için alanda çalışma başlatan ekipler, ıslah çalışmasına konu olan tedbirleri yerinde inceleyerek gereken çalışmaların tamamlanması ile uygulamaya başlanacağını belirttiler.

Çalışmalara, DSİ Genel Müdürlüğü teknik personelleri, DSİ Bölge Müdürlüğü, DSİ Şube Müdürlüğü elemanları ve Bingöl Belediyesi teknik elemanları ile TEMA Vakfı Bingöl İl temsilcisi Cuma Karaarslan’ın katıldı. Çapakçur Vadisi için yapılması planlanan çalışmalar tamamlanınca oluşan plan görselleri, Bingöl halkı ile paylaşılarak görüş ve önerilere açık olarak tartışılacak ve son şekli verilerek uygulamaya geçilecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Yücel Barakazi, “Bu alanda yapılması düşünülen planlama ile koruma ve sosyal yaşam alanları ile insan hareketlerinin altyapısına uygun ihtiyaçlar ve modeller belirlenerek, kamu ve özel sektör yatırımlarına uygun olarak değerlendirilmesi ve ekonomik yatırımlar yapılmasına katkı sunulacaktır.” dedi.

Çalışmaların üst havzadan başlayarak Çapakçur deresi bölgesinin tüm alanlarına yayılacağını ifade eden  Barakazi, 3 aşamalı bir uygulama ile kısa ve orta vadede planların halkla paylaşılacağını ve bu doğrultuda Bingöllülerin yaşamını güzelleştirecek doğal bir vadiyi de hayatlarına katacaklarını söyledi.

Projenin Bingöl açısından önemini belirten ve projenin yapımında rol alan TEMA Temsilcisi Karaarslan da, “Su ve taşkın önleme başta olmak üzere Çapakçur’un yaz dönemlerinde yaşadığı su sıkıntısını ortadan kaldırmak için planlanan su depolama tesisleri ile bu vadi yeşil bir cennete dönüşecektir. Bu temel yaklaşıma konu proje ve detayların DSİ verilerine göre ele alınarak, DSİ desteği ile kıyı koruma yapıları, malzeme tutucu ıslah sekileri, su tutucu gölet yapıları, taşkın kıyısına konu konsept parkların inşası yapılarak bölgede flora ve faunanın canlandırılacağı, bu alanın insan yaşamına doğal dokusu ile hizmet edecektir. Alanda oluşturulacak parklar, hobi bahçeleri, at çiftlikleri, spor amaçlı tesisler, yürüme ve bisiklet yolları, çay bahçeleri ve iaşe alanları, eğlence alanları ve Bingöl kültür evleri olmak üzere vadi ıslah ve havza bazlı projeler ve fizibilite çalışmaları hazırlanarak uygulamaya konu teknik ve mali veriler elde edilecektir." dedi.

Bu çalışmaların 3 aşamalı olarak gerçekleşeceğini ifade eden Karaarslan, "Birinci aşama DSİ ile birlikte oluşturulacak kamu yararına olan taşkın koruma ve su temini çalışmaları olacaktır. 2'inci aşamaya konu Vadi planı ve yatırıma konu planların içerik ve teknik detaylarını hazırlamak üzere Fırat Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında bir proje hazırlanacak. 3'üncü aşamada belirlenen plan ölçeğinde bu vadiyi bir sosyal yaşam ve turizm kümelenmesi altyapısına uygun yatırım alanlarına dönüştürmek olacaktır.” diye konuştu.  (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir