• DOLAR 32.676
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2504.491
  • ...
Paris’te israil Karşıtı Gösterilerde Arbede Yaşandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS - Fransa`da Paris Valiliğinin yasak kararına rağmen, başkent Paris’te binlerce kişi israil’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Barbes Meydanında toplanan kalabalık ve polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. Polis, kendisine taş ve şişe atan kalabalık üzerine göz yaşartıcı gaz sıktı.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteride israil bayrakları yakılırken, Filistin’e destek sloganları atıldı.

Bir Grup Sosyalist Parti milletvekili, Paris’teki yasak kararını protesto etti. Aralarında Alexis Bachelay, Yann Galut ve Razzy Hammadi gibi isimlerin bulunduğu 7 milletvekili yayınladıkları ortak bildiriyle, gösteri yasağını protesto etti.

Bildiride, "Fransa, barışın yanında saf tutmalı, İçişleri Bakanlığı’nın yasak kararına karşı çıkıyoruz. Fransa’da hükümet yasak kararını derhal kaldırmalı"’ ifadesi kullanıldı.

33 gözaltı

Polis tarafından yapılan açıklamada, Barbes Meydanında yapılan gösteride 2 polis ve 3 jandarmanın yaralandığı, 33 göstericinin de gözaltına alındığı açıklandı.

Polis, kendisine taş ve şişe atan kalabalık üzerine göz yaşartıcı gaz sıkarken, gösteride israil bayrakları yakıldı ve Filistin`e destek sloganları atıldı. Göstericiler, polisin yoğun biber gazıyla müdahelesine karşılık olarak, etraftan topladıkları kasaları ateşe verdi.

Paris`te yaşayan Müslümanların yoğun katılım sağladığı israil karşıtı gösteriye Türk vatandaşları da destek verdi. AA muhabirine konuşan elektrik mühendisi Ülfet Daş, toplanma ve gösteri yapma hakkının anayasanın güvencisi altında olduğunu hatırlatarak yasağı anlamsız bulduğunu söyledi. Daş, "Eşitlik, özgürlük ve kardeşlik nerede, biz göremiyoruz" ifadelerini kullanarak, yasaklanmasaydı eyleme yaklaşık 100 bin kişinin katılımının beklendiğini dile getirdi.

Bir sivil toplum örgütünde çalışan Ayşe Şenol da yasağa rağmen Filistin`e her kesimden insanın sahip çıkmak için gösteriye katıldığını ifade etti. "Burada, yüreğine Gazze hüznü düşmüş binlerce insan var" diyen Şenol, gösterideki dayanışmadan çok etkilendiğini belirtti.

Eylemciler arasında bulunan Paris`in banliyölerinden Grigny`nin Belediye Başkan Yardımcısı Pascal Troadec de ise eylem yasağının 5`inci cumhuriyetin değerleriyle çeliştiğini dile getirirken, hükümetin sinagog saldırılarını bahane ettiğini savundu. Troadec, yasağa rağmen Parisliler`in Gazze`de yaşanan zulme ortak olmamak için sokağa çıktığını belirtirken, "Filistin`de o kadar insan ölürken sessiz kalmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, yasaklanan eylem hükümeti de ikiye böldü. Aralarında, Alexis Bachelay, Yann Galut ve Razzy Hammadi gibi isimlerin bulunduğu bir Grup Sosyalist Parti milletvekili, Paris’teki yasak kararını yayınladıkları ortak bildiriyle protesto etti.

Bildiride, "Fransa, barışın yanında saf tutmalı, İçişleri Bakanlığı’nın yasak kararına karşı çıkıyoruz. Fransa’da hükümet yasak kararını derhal kaldırmalı"’ ifadesi kullanıldı.

Paris ve Nice kentlerinde düzenlenmesi planlanan gösteriler yasaklanırken, Marsilya, Lille, Lyon, Nimes, Stasbourg ve Montpellier kentlerindeki gösterilere ise izin verildi.

Hollande: "Katılanlar sonuçlarına katlanır"

Cumhurbaşkanı François Hollande ise yasak kararına rağmen gösteri yapanları uyardı. Resmi bir ziyaret için Çad’da bulunan Hollande, "Yasağa rağmen gösteriye katılanlar sonuçlarına katlanır" dedi.

Paris’teki gösteri yasağına rağmen yine Filistin ile dayanışma için Marsilya, Lyon, Lille ve Nantes kentlerinde düzenlenecek gösterilere ise izin verildi.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir