• DOLAR 32.52
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2419.73
  • ...
`Güncel sorunlara güncel çözümler buluyoruz``
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. Salih Özcan / Batman

Toplumda yaşanan ilmi veya fıkhi konularda akıllara takılan soruları cevaplamak, halkı fıkhi açıdan bilgilendirmek ve insanların ulaşabileceği bir ilmi merci olmak amacıyla kurulan İlim Araştırma Komisyonu’na halk ilgi gösteriyor. Bilmedikleri konularda veya çözemedikleri sorunlarda fetva komisyonuna başvuran insanlar ya anında ya da ilim komisyonundan çıkan cevap kapsamında daha sonra cevaplarını alıyorlar.

Mustazaf-Der’in kurmuş olduğu “İlim Araştırma Komisyonu” hakkında görüştüğümüz Molla Abdurrahman İçlek Hoca, başkanı olduğu “İlim Araştırma Komisyonu” hakkında sorularımızı yanıtladı. Komisyonun toplumun dini, ilmi, kültürel ve sosyal alandaki sorunlarının çözümüne yardımcı olmak gayesiyle kurulduğunu ifade eden Molla Abdurrahman İçlek Hoca, genel olarak ilmi ve fıkhı meselelere çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Hocam, komisyon ne zaman kuruldu ve komisyonla ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Bölgenin önde gelen âlimlerinin öncülüğünde kurulan ve üç yıldır hizmet veren bu komisyonda genel olarak ilmi ve fıkhi meselelere çözüm bulunmaya çalışılıyor. Namaz, zekât, oruç konularından alışveriş, veraset, nikâh gibi konulara kadar merak edilip sorulan soruları Kur’an ve Sünnet ışığında, Ehlisünnet vel Cemaat anlayışıyla “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız!” düsturuyla hareket ederek cevaplamaya çalışmaktayız.

Günümüz insanı yaşam tarzı ve standartları geçmişle kıyaslanmayacak şekilde değişmiş ve bambaşka bir hal almıştır. Bu yenilik ve değişiklikler pek çok kolaylıkla beraber, cevapsız birçok soruyu da beraberinde getirmiştir. Biz bu noktada yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Komisyon çalışmalarınızdan kısaca bahseder misiniz? Ayrıca halkın ilgisi nasıl?

Bizler baş tacımız Kur’an-ı Kerim’i ve Resulullah’ın sünnetini mihenk taşı kabul ederek hem geçmiş fakihlerin içtihatları hem de değerli ve güvenilir günümüz âlimlerinin fetvalarından araştırmalar yaparak halkımızı aydınlatmaya çalışmaktayız. Komisyonumuz haftada bir toplanıyor ve soruları ele alıp kaynaklardan araştırmalar yaparak cevaplar bulmaya çalışıyor.

Allah’a hamd olsun beklediğimizin çok ama çok üstünde bir ilgi ile karşılaştık. Sadece Batman değil, ilçeler, köyler, şehirler hatta dış ülkelerden bile bizlere ulaşıp bilgi isteyenler var.

Komisyona sorulan soruları daha sonra nasıl cevaplıyorsunuz?

Bu komisyonu kurarken amaçlarımızdan biri ve en önemlisi pratik davranarak insanların fıkhen sıkıntıya düştükleri hususlarda işin özünü alarak onları bilgilendirmek ve rahatlatmaktı. Konular komisyonda enine boyuna incelendikten ve sorulan sorunun cevabını kaynaklarda bulduktan sonra, soruyu sorana cevabın özünü vererek, aklını karıştırmayacak şekilde bilgilendirme yapıyoruz.

Cevapları kaynaklı bir şekilde tasnif edip arşiv olarak muhafaza ediyor musunuz?

Sorulan her soruyu ve bu soruya eğer cevap verilmişse cevabı ve kaynakları ile beraber kayıt altında tutuyoruz. Sorulan sorular arttıkça bunları sınıflandırma ihtiyacı hissettik. Elhamdülillah dernek yönetimindeki kardeşler bu tasnif işlerini güzel bir şekilde yaptılar ve sonuçta bir başvuru kaynağı olacak şekilde kıymetli bir eser oluştu.

Bunları bir kitap halinde yayınlamayı düşünüyor musunuz?

İnşallah, neden olmasın…

Genel olarak halk ne gibi sorular soruyor ve neden sizi tercih ediyorlar?

Bunun en büyük nedeni Allah’ın inayeti, insanlarımızın derneğimize olan güvenleridir.  Çünkü insanlar hiç tanımadıkları ve güvenmedikleri kimselere en mahrem sorun ve sıkıntılarını anlatmazlar. Bu konudaki hassasiyetimiz ise insanların teveccühünü celbetmiştir.

Soru sormak isteyenler komisyonunuza nasıl ulaşabilirler?

İnsanlar derneğimize gelerek komisyondaki âlimlerle özel olarak konuşabildikleri gibi, her gün 09.00 - 17.00 arası 0534 840 48 81 nolu Gsm numarasından da rahatlıkla ulaşabilirler.

Sorulan her soruya cevap veriyor musunuz?

Her soruya cevap vermek gibi bir mecburiyetimizin olmadığını henüz bu komisyonumuz kurulduğunda dağıttığımız el ilanları ve duyurularla ilan etmiştik. Bizler komisyon olarak siyasi konularda yorum yapmamayı, ihtilaflı ve çekişmeli konularda münakaşaya girmemeyi tercih ediyoruz. Amacımız insanları gündelik hayatlarında, ticaretlerinde günaha girmekten alıkoymak, şüpheli hususlarda kendilerini uyarmak, helal ve haram konularında hassas olmalarına yardımcı olmaktır.

Komisyonda yer alan âlimler ve seydalar hakkında bizlere bilgi verir misiniz?

Komisyonumuzun üyeleri, Molla Enver Kılıçaslan, Molla Fahrettin Özdemir ve başka Batman’da ve bölgemizde tanınan, sevilen ve ilmi takdir edilen seydalardan oluşmaktadır.

Komisyona sorulan sorular bir âlimin görüşüyle mi cevaplanıyor yoksa ortak bir cevap mı veriliyor?

Her birinin kendi alanında uzmanlığı olmasına rağmen komisyonda sorulan sorulara verilecek cevaplar fıkıh kaynakları araştırılarak verilir.

Komisyonunuz hakkında bizleri aydınlatarak verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler…

Asıl böyle bir konuyu gündeme getirdiğiniz için biz teşekkür ederiz.

doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir