• DOLAR 32.528
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2422.931
  • ...
`Topraklarımızda israil karakolu istemiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şefik Mert / Malatya

“Bölge, ABD ve israil’in çıkarına kurban ediliyor”
Malatya Kürecik’e kurulacak olan Füze Kalkanı tartışılmaya devam ederken en büyük endişeyi Kürecikliler yaşıyor. Belde sakinleri, Malatya ve Kürecik’in, NATO Şemsiyesi altında komşu ülkelere karşı kullanılacağı, ayrıca Füze Kalkanı Projesi ile ABD ve Israil’in çıkarlarına kurban edildiğini düşünüyor. Türkiye’ye komşu olan ülkelerin, ABD’nin olası bir saldırganlığına, tacizine karşı ilk hedef alacakları yerin Füze Kalkanı radarlarının bulunduğu Güneydoğu bölgesi olduğunu belirten Kürecikliler, kurulacak kalkanın bölgeye ve Türkiye’ye hiçbir yararının olmayacağını belirtiyor.

BAŞBAKAN, SÖZLERİNE SAHİP ÇIKMIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Israil’e karşı takındığı tavır ve sözlerinde samimi olmadığını belirten belde sakinlerinden Hasan Doğan; “Başbakan Davos’ta Israil’e ‘one minute’ dedi, ‘sesiniz gür çıkıyor’, ‘siz çocuk öldürmeyi iyi biliyorsunuz’ dedi. Ancak niye sözlerinin arkasında durmuyor? Israil ve ABD’ye Ortadoğu halklarını kıyımdan geçirmesi için buradan izin veriyor. Bugün İran’ı tehdit gören ve onu vuran, yarın sana döner, seni hedef alır. Bütün bunlar bilinmiyor mu? Biliniyor, ancak kişisel bazı hesaplar ve çıkarları ön plana çıktığı için görmek istemiyorlar” ifadelerine yer vererek; Projenin komşu ülkelere paralel olarak Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu’sunu da tehdit ettiğinin altını çizdi.

TOPRAKLARIMIZDA İSRAİL KARAKOLU İSTEMİYORUZ
Hüseyin Tezgel (47), Başbakan ve diğer hükümet yetkililerinin 80 ve 90’lı yılarda Amerika’ya karşı olduklarını hatta bu konuda Amerika’ya karşı yapılan sokak protestolarına bile katıldıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Şimdi ne oldu da Amerika’ya dost oldular, atılan adımlarla Müslüman ülkeleri düşman yapacak konuma getirdiler. Bu işler Davos’ta ‘one minute’ demekle olmuyor. Bu füze kalkanı projesi ile Israil’e jandarmalık yapılacak. Biz de topraklarımızda Israil’i korumak için jandarmalığa karşıyız. Diğer Ortadoğu halkları ile düşman olmak istemiyoruz” dedi.

Ayrıca kurulacak radar üssünde ABD askerlerinin görev yapması nedeniyle de bölgenin, ciddi bir sosyal sorunla karşılaşacağını ifade eden Hüseyin Tezel; “Bu alan ve bölge bir yandan tamamen ABD’nin kontrolüne geçecek” diye konuştu.

“KALKAN, KOMŞU ÜLKELERİN DÜŞMANLIĞINA SEBEP OLACAK”
Füze Kalkanının Türkiye’ye komşu ülkeleri tehdit ettiğini, Radar üssünün komşu ülkelerin düşmanlığına sebebiyet vereceğini, bölge halkının, özellikle komşu Müslüman ülkelerle barış içinde yaşamak istediğini belirten Haydar Köroğlu de, “Bu açıkça Amerika’nın Emperyalizmini devam ettirmeye dönük bir girişimdir. Hükümetin de bu Emperyal sisteme uyum sağladığını görüyoruz. Bu girişimlerin sonunda yeraltı kaynaklarının sömürülmesi de var. Bölge ABD ve Israil’e Kurban edilmek isteniyor” yorumunda bulundu.

ABD ASKERİ İSTEMİYORUZ
Bölgenin birçok ekonomik ve sosyal sorunlarının yanı sıra kurulacak radarla bölge halkının yaşam hakkının gasp edileceğini belirten Kalender Çiçek (77), “Halk olarak zaten zor şartlarda yaşıyoruz. Hiçbir geçim kaynağımız yok. Hayvancılığımız, terör bahane edilerek getirilen yayla yasağı neticesinde bitirildi. Yıllardır, mermer ocaklarının tozu dumanı nedeni ile evlerimiz, bostanlarımız perişan, bütün bunlar yetmemiş gibi bir de daha önce de burada olan ve bölge halkının yıllarca tepkisini çeken ABD askerleri bir daha gelecek” diyerek yapılan yanlıştan dönülmesi çağrısını yaptı.

KALKANA KARŞI PROTESTO YAPILACAK
Belde girişindeki Kürecikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Şube binasına büyük bir “Füze Kalkanı İstemiyoruz” afişi asan Kürecikliler, yıllardan beri çok ciddi sosyal ve ekonomik sorunlarının yanı sıra böyle bir projenin hayata geçilmesi ile de bölge halkının hayat alanın bitirileceği konusunda hemfikir.

Ayrıca halk, genelde Doğu ve Güneydoğuyu özelde ise Malatya ve Kürecik’i olumsuz etkileyecek olan bu projeye karşı 2 Ekimde büyük bir eylem yapmaya hazırlanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir