• DOLAR 32.54
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2488.604
  • ...
`Kadir gecesi Ramazan`ın son on gününde aranmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP – Ramazan ayını taçlandıran Kadir gecesinin, Ramazan’ın son on gününde aranması gerektiğini belirten Diyanet Sen Gaziantep Şubesi Başkanı Müslüm Göral, bu gecenin nasıl ihya edilmesi gerektiğini İLKHA’ya anlattı.

“Bu geceyi bin aydan hayırlı yapan, Kur`an`ın bu gecede indirilmesidir”
Kadir gecesinin anlam ve önemine dikkat çeken Göral, “Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Kadir gecesi, Kadir Sûresi`nde de ifade edildiği üzere, ‘Kur’an’ın indirildiği; bin aydan daha hayırlı olan; Rab`lerinin izniyle Ruh ve meleklerin her türlü iş için indiği; tan yeri ağarıncaya kadar esenlik, huzur ve güven kaynağı olan’ bir gecedir. Mademki, bu geceyi bin aydan hayırlı yapan şey, Kur`an`ın bu gecede indirilmesidir; öyleyse bizler bu geceyi Kur`an-ı okuma, anlama, yaşama ve yaşatma ziyafeti yapmalıyız. Kur`an`ın mânâsına ve tefsirine ağırlık vererek onu idrak etmeli ve yaşamalıyız. Anladıkça ve yaşadıkça onu yaşatmanın aşkını ve şevkini yaşamalıyız. Ayrıca bu geceyi, nafile namaz ve duayla geçirmemiz tavsiye edilmiştir. Çünkü sevgili Peygamberimiz, ‘Kim inanarak ve Hak rızası için Kadir Gecesi`nde kalkar namaz kılar, ibadet ederse onun geçmiş günahları affedilir’ buyurur.” ifadelerini kullandı.


“Kadir gecesinde bol bol Kur`ân-ı Kerim okunmalı”
Kadir gecesinin ihyası için tavsiyelerde bulunan Göral, “Kadir gecesini en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bu gece yapacağımız tüm işler Allah c.c katında yazılır. Kadir gecesinde bol bol Kur`ân–ı Kerim okunmalı,  okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur`ân ziyafetleri verilmeli,  Kelamullah`a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir. Yine üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılmalıdır. Yine dua ve istiğfar edilmelidir. Özellikle İslam coğrafyasında zulümlerin bitmesi için dua edilmelidir. Ramazan’ın başından beri Siyonist israil’in zulmüne uğrayan mazlum Filistin ve Gazze halkına dua edilmelidir. Ümmetin bir araya gelmesi için dua edilmelidir. Allah c.c yardımı istenmelidir.” dedi

Kadir gecesinde tefekkür etmenin önemine de değinen Göral, “Bu gece tefekkürde bulunulmalı; ‘Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah`ın benden istekleri nelerdir’ gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli. İç muhasebemizi yapmalı. Kulluğumuzu gözden geçirmeli. Tefekkür ederek insanlığın amacı nedir? Olgun insan olma mertebesine nasıl ulaşabiliriz? Nasıl insanlığa daha iyi hizmet edip, daha çok sevgi sunabiliriz? Şeklindeki odak noktalar ile güçlendirelim. Peygamber Efendimiz’e salât ü selâmlar getirilmeli; O`nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir. Mü`minlerle helalleş ilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde aranılması gerektiğini belirten Göral, “Kadir Gecesi`nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan`ın 27`nci gecesi olduğunda karar kılınmıştır. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tövbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler. Unutmayalım ki; özellikle bu gecede Tevvab olan Allah tövbelerimizi kabul edecektir. Bizlere bir ikram olarak sunulan bu kutsal Kadir gecesinde dualarımızdan insanlığın huzuru, sevgi ve kardeşliğin sağlanması ve devamı için bizlere daha fazla güç, iman vermesi için yakaralım. Yalnız kendi sevdiğimiz insanların değil, bütün insanların sevgiye layık olduğunu anımsayarak sevgide sağlam ve cömert bir ruha sahip olmak için de yardım dileyelim.”ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir