• DOLAR 32.59
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2502.57
  • ...
Davutoğlu: Ateşkesin Şekli Yanlış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Davutoğlu, TGRT Haber’de katıldığı programda İsrail`in Gazze saldırılarını değerlendirdi. Mısır’ın teklifiyle israil’in uyguladığı ateşkesi, Filistinlilerin muhatap alınmadığını söyleyerek eleştirdi:

“Kendilerinin muhatap olmadığı tek taraflı bir ateşkes… Sadece Hamas ile değil, hiçbir Filistinli tarafla konuşulmamış. Birincisi; bu tablo ûsül olarak hata, ikincisi; sadece saldırılar olmadı. Yüzlerce insan tutuklandı, insanlar öldü, evler yıkıldı, bu nasıl telafi edilecek? Ateşkes bir an önce olsun, elbette ki iyidir. Halit Meşal de dâhil Filistinliler ateşkesi talep ediyorlar ama ‘Tarafsak biz de masaya oturalım ve şartları konuşalım’ diyorlar. ‘Her konuyu içine alan gerçek bir ateşkes istiyoruz’ diyorlar.”

“Gilad Şalit karşılığında salıverilenlerin hepsi tutuklandı”

Dışişleri Bakanı, barışın sürdürülebilir olması gerektiğini ve böyle bir durumda arabulucunun Mısır olup olmamasının önemi olmayacağını söyledi:

“Sürdürülebilir barış olsun, onurlu bir ateşkes olsun, kim yaparsa yapsın, önemli değil. 2012’deki oyun tekrar ediliyor. ‘Siz roket atmayın biz de saldırmayalım’ diyor. Son on yıl içinde 1000’i aşkın Filistinliyi tutukladı israil. Gilad Şalit pazarlığında salıverilen herkes yine tutuklandı. israil `İstediğim zaman vururum` intibaı verecek, tutukladıkları yanına kâr kalacak, sonra `Ateşkes yapıyorum` diyecek. Gazzelilerin onurlu mücadelesine saygı duymayanlar ‘Bir taraf ateşkes ilan etmiş diğer taraf istememiş, Hamas kötü taraf’ derler. Peki öbür tarafta öldürülen çocuklar, siviller ne olacak? israil tarafına her zaman söylüyoruz; gerçek barış istiyorsanız, Filistinlilerin sizinle eşit olduğunu kabul edeceksiniz.

“Yeter ki Filistinlilere hak ettikleri barışı getirecek çabalar olsun, Hamas da hak ettiği şekilde muhatap alınarak bir ateşkes konuşulsun, o zaman Mısır da kim yaparsa yapsın, biz her zaman gerçek bir barıştan yanayız.”

“Yüzsüzce tünelin kapanmasını istiyorlar”

Davutoğlu, Hamas’ın Gazze’de tek başına karar almadığını, ilk roket atışlarının da genelde farklı gruplardan geldiğini söyledi:

“Hamas tek başına karar alamıyor, çok sayıda Filistinli grup var. İlk atışlar genelde Hamas’tan olmuyor. israil, ‘Gazze’ye tünel yapmasınlar söyleyin’ diyor, karşılığında bir şey demiyor. Refah Sınır Kapısı’nın açılmaması zaten bir utançtır. Madem tüneli kapatıyorsunuz, gelin Gazze Limanı’nı açalım ve içeriye anlaşmalar dışında başka unsurlar girmesin. Gazze’yi açık hava hapishanesine çevireceksiniz sonra da yüzsüzce tüneli kapatın diyeceksiniz. İnsanlar yaşamak için her şeyi yaparlar.”

Davutoğlu israil’in kara harekâtından vazgeçmesinin sebebinin uluslararası baskı olmadığını, olası harekâtın sonuçlarını bildiğini söyledi. Batı kamuoyunda İsrail’e bir şey demekten çekinen bir suçluluk duygusu olduğunu savundu.

Davutoğlu, birlik hükümeti için taraflarla görüştü

Davutoğlu, Fetih ve Hamas arasında uzlaşılan birlik hükümetinin bozulmaması için görüştüğü tarafların da aynı şekilde düşündüğünü açıkladı:

“Ben Abbas’a da Meşal’e de ‘birlik hükümetini ne olursa olsun bozmayın, bu birlik hükümetini bozmaya yönelik bir oyundur’ dedim. İkisi de devam ettireceklerini söyledi. Biz yıllarca Filistin’e barış gelir mi diye uğraştık. Suriye-israil barışı için çalışırken de, hedefimiz her zaman Filistin devletinin hemen kurulmasıydı.”

“israil en yüksek teknolojiye sahip, Gazze silahsızlanamaz”

Davutoğlu, israil’in Gazze’nin silahsızlandırılması konusundaki isteklerinin de adil olmadığını belirtti:

“Niye aynı tepki Filistinli yakılan genç için batı kamuoyunda verilmedi. Filistin güçlü olsaydı, o gencin arkasından Tel Aviv’e bombalar yağdırsaydı, batıda nasıl karşılanırdı bir düşünün.

“Roket atılması söz konusu ama burada bize söylenen şu, nefsi müdafaa için yapıyoruz. İlk saldırıyı israil başlattı. Filistinlilerde askeri hiçbir teçhizat kalmasın istiyorlar. Bunun için israil’in de tümüyle silahsızlandırılması lazım ya da bu silahları kullanmayacağının denetim altında olması lazım. Kendisi en yüksek teknolojiye sahip olsun, Filistinlilere derme çatma roketleri imha et desin, kendisi istediği gibi vursun öldürsün. Roketlerin nasıl kötü olduğu aşikâr, israil’deki ölü sayısını görüyorsunuz.”

TGRT Haber 

Bu haberler de ilginizi çekebilir