• DOLAR 32.578
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2487.854
  • ...
Hamas`ın Ateşkes İçin Şartları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Terör rejimi israil`in dün kabul ettiğini açıkladığı ve Hamas`ın kabul etmemesi halinde operasyonlarını yoğunlaştırarak sürdürmekle tehdit ettiği ateşkes girişimi, "israil`in, Gazze`ye kara harekatını uygulamayacağını ve sivilleri hedef almayacağını garanti ederek tüm saldırılarını durdurmasını, Gazze`deki Filistinli grupların, her çeşit roket ve sınır saldırısına son vermeyi garanti ederek saldırıları durdurmasını ve sınır kapıları açılarak geçişlerin sağlanmasını" öngörüyor.

Hamas`ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları`nın "boyun eğdirme ve diz çöktürme girişimi" olarak değerlendirdiği ateşkes önerisine Hamas, israil`in 2012`de yine Mısır`ın aracılığıyla imzalanan ateşkes şartlarını ihlal etmesi ve yerine getirmemesi nedeniyle sıcak bakmıyor.

Hamas`ın ateşkes için şartları

Mısır`ın başlattığı ateşkes girişiminin, kendilerini ya da Filistinli grupları bağlamadığını ve direnişçilerin şartlarını karşılamadığını belirten Hamas, bu şartları söyle sıraladı:

"Gazze`ye uygulanan ambargonun kalkması, Refah Sınır Kapısı`nın sürekli açık tutulması, 12 Haziran`dan bu yana tutuklananların serbest bırakılması ve esir takası anlaşmasına bağlı kalınması, Gazze sahilinde sürekli daraltılan balık avı alanının genişletilmesi, israil`in uzlaşıyı sabote etmemesi ve yeni hükümetin işlerine karışmaması."

Söz konusu şartlar yerine getirilmedikçe ateşkesin sağlanmayacağını kaydeden Hamas, israil`in ateşkes girişimini kabulünün "oyun" olduğunu, ateşkes ilanının ardından saldırıların devam ettiğini belirtiyor.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Gazze`deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye de dün yaptığı açıklamada, Gazze`ye yönelik ambargo kaldırılmadan, Batı Şeria ve Kudüs`teki saldırılar bitmeden hiçbir ateşkesi kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.

Heniye ayrıca, israil`in "esir takası, 2012`de imzalanan ateşkes" gibi Mısır`ın arabuluculuğuyla gerçekleşen anlaşmaları ihlal ettiğini kaydetmişti.

Batı Şeria`da 12 Haziran`da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz`da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü. Bölgede gerginliğin tırmanmasıyla siyonist israil, 7 Temmuz Pazartesi günü Gazze`ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

Terör rejimi işgalci israil 12 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasındaki bir aylık süre içinde bin 4 Filistinliyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk başta olmak üzere parlamentodan 12 milletvekili ile 2011 "esir takası anlaşması" neticesinde serbest bırakılan 60 Filistinli de bulunuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir