• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
Zekat, Ramazan’da Daha Çok Tercih Ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zekat vermenin belirli bir zamanı olmamakla birlikte, zekat ibadetinin sevabın daha fazla verildiği `on bir ayın sultanında` yapılması daha çok tercih ediliyor. İslam`ın beş temel esasından biri olan zekat, Allah`a karşı kulluk borcunu yerine getirmenin yanında toplum içi yardımlaşma ve kaynaşmanın da önemli yollarından biri.

Diyanet`in yaptığı açıklamaya göre, zekat bir defada ödenebileceği gibi taksitle de ödenebiliyor, belli bir ayda ya da Ramazan ayının beklenmesi gerekmiyor. Ancak bununla birlikte Müslümanlar, zekatın ödenmesi hususunda Ramazan ayını daha çok tercih ediyor.

İslâm`ın beş temelinden biri olan ve hicretin ikinci yılı Ramazan ayından önce farz kılınan zekât, belli şartlar altında belirli bir miktar malı lâyık olan kimselere vermektir. Malî ibadetlerin en başında yer alan zekat, önemi dolayısıyla Kur`ân-ı Kerîm`de seksenden fazla yerde namaz ile birlikte zikredilmiştir. Öyle ki toplumdaki kaynaşma, yardımlaşmanın da önemli yollarından biri mahiyetinde.

ZEKATI KİMLER VERİR

Zekat, Müslüman, hür, buluğ çağına erişmiş, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Kişinin zekat verebilmesi için 80.18 gram altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı ile 40 koyun/keçi, 30 sığır ve 5 deveye sahip olması ve bu malların üzerinden en az bir yıl geçmesi gerekiyor. Zekat sahibinin söz konusu 80.18 gram altını ya da bu orandaki diğer mallarının 40`ta birini zekat olarak vermesi lazım. Oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi temel eşyaları için ise zekat vermek gerekmiyor.

Zekatı veren kadar, alan da belli kriterleri sahip. Fakirlere, miskinlere, zekat toplamakla görevlendirilen memurlara, kalpleri İslam`a ısındırılmak istenen kimselere, esaretten kurtulacaklara, borçlu düşenlere, Allah yolunda cihada koyulanlara ve yolda kalmış olanlara verilebilen zekat, anne-baba, büyükanne-büyükbaba, çocuklar ve torunlarla eşe ise verilemiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir