• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Müzakerelerin Saçmalığı Konusunda Filistin İcmâsı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Kurtuluş Örgütü`nün ve Fetih Hareketi`nin önde gelen liderlerinden birçoğu sonunda Hamas ve İslami Cihad hareketleriyle müzakerelerin saçmalığı konusunda anlaştı. El-Cezire kanalına konuşan Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Nebil Şaas, müzakerelerin yararsız olduğunu açıklayan ve itiraf edenlerin sonuncusuydu. Böylece, Yahudilerle yapılan müzakerelerin anlamsız olduğu konusunda Filistinliler arasında görüş birliği sağlanmış oldu. Geriye sadece müzakereleri Filistin siyasi literatüründen tamamen silmek veya Filistin halkının eve dönüş, direniş ve 1948`de işgal edilen topraklarını talep etme gibi haklarını koruyacak biçimde daha farklı bir şekilde idare etmek kalıyor.

Belki bazıları bağımsız devlet ilanı için Birleşmiş Milletler`e başvurulmasının Filistin Kurtuluş Örgütü`ne sağlayacağı bazı yararların yanında Filistin davasına büyük zararları olacağını düşünebilir. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler`e başvurmanın davaya hesap edemediğimiz yararları dokunabilir. Filistin Kurtuluş Örgütü işgalciyle 18 yıl boyunca yaptığı anlamsız müzakerelerin ardından bu karara başvurdu. Sanırım Filistin Kurtuluş Örgütü`ne ve Mahmud Abbas`a göre saçmalık işi bilerek uzatmakta. Çünkü işgalciyle müzakere, "yerinde sayma"nın ve hatta "geriye dönme"nin dışına çıkmıyor.

Başkan Mahmud Abbas`ın Birleşmiş Milletler`e başvurma ısrarı Batı`nın gerçek yüzünü ve ABD Başkanı Barack Obama`nın Filistin halkına ve Filistin Kurtuluş Örgütü`ne karşı kurduğu komployu ortaya çıkardı. Filistinlilerin Birleşmiş Milletler`de bir koltuğunun olmasını reddeden Amerikan yönetimi ve Avrupa Birliği, işgal altındaki Filistin topraklarının bir bölümünde Filistinlilerin devlet kurmalarına nasıl izin verecek? Bu nedenle Filistin Kurtuluş Örgütü`nün müzakerelerin saçmalığı konusuna bakışı öncekinden daha derin olmalı. İşte o zaman Birleşmiş Milletler`e başvurmanın beklenmedik yararı hasıl olacaktır. Aslında Filistin Kurtuluş Örgütü`nün ortaya çıkardığı Filistin halkı için bilinmeyen bir şey değil. Filistin halkı, denemeye gerek olmadan Amerika`nın ve Avrupa`nın gerçekte ne olduğunu biliyor.

Yazımızı, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton`ın konuyla ilgili sözlerinden alıntı yaparak tamamlayalım. Clinton şöyle demişti: "Çözüm New York`tan geçmiyor. Bilakis Ramallah ve Kudüs`ten geçiyor." Filistinliler de buna göre çalışmalılar. Öncelikle 1948`de işgal edilen toprakları özgürlüğüne kavuşturmalılar. Filistin devletinin başkenti de Kudüs olmalıdır. Fakat bu Clinton`ın kastettiği gibi müzakereler veya dışarıdan yardım dilenme yoluyla olmaz. Bilakis, gelecek nesillerin hakkını garanti altına alacak şekilde direnişle ve denizden nehire tüm Filistin toprakları üzerinde kurulacak bir Filistin devletiyle olacaktır.

Dr. Isam Şâver

filistinhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir