• DOLAR 32.503
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2435.512
  • ...
Yetimlerin Yüzündeki Tebessüm: Rahmet Gıda Bankası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Gıda bankacılığında Mardin’de ilk olan ve kurulduğu günden bugüne dek yaptığı yardımlarla Kızıltepe’de yetim ve muhtaç ailelerin yüzlerinde tebessüm olan, Kızıltepe Rahmet Gıda Bankası, başkanı Mehmet Şirin Öz, kuruluşundan bugüne dek yaptıkları çalışmaları İLKHA’ ya anlattı.

İLKHA- Derneğiniz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Dernek olarak nasıl bir hizmeti esas alıyorsunuz?

Mehmet Şirin Öz -Rahmet Gıda Bankası kurulduğu günden bugüne kadar Kızıltepe’de din dil ırk ve mezhep gözetilmeksizin nerde yardıma muhtaç bir aile varsa imkânlarımız dâhilinde onlara ulaşmaya çalışıyoruz.

Dernek olarak çok şeffaf bir şekilde çalışıyoruz. Derneğe yapılan tüm bağışlar kayıt altına alınıyor. Verdiğimiz yardımlarda kayıtsız hiç bir şekilde vermiyoruz. Örneğin kullandığımız bir program var anlaşılması için örnek vereyim marketlerde kullanılan sistem gibi gelen yardımlar stok programına kaydediliyor. Bir aileye yardım yapıldığı zaman ise verildiği yardım miktarı ve tutarı ne kadar ise faturasında yazılır ve imzalatılır. Daha sonra verilen yardım teslim edilir.

Derneğiniz ne zaman kuruldu? Ve kurulduğu günden bu nasıl bir kitleye ulaştınız?

Mehmet Şirin Öz -Rahmet Gıda Bankası 30 Haziran 2012 yılında kuruldu. Kurulduğumuz günden bu güne kadar Kızıltepe’de ikamet eden yetim ve muhtaç 4 bin 623 aileye 250 bin 395 TL değerinde ve Suriye’deki iç savaştan kaçarak Kızıltepe yerleşen 4 bin 431 Suriyeli mülteci ailelere ise 143bin 994 TL değerinde yardım yapıldı. Toplamda ise 9 bin 54 aileye 394 bin 389 TL değerinde yardım ulaştırdık.

Çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Örneğin kendilerine yardım edecek aileleri nasıl tespit ediyorsunuz?

Mehmet Şirin Öz -Dernek çalışmalarımızdan bahsedersek ilk önce yardıma muhtaç bir aile derneğe başvurduğunda kaydını yapmamız için Bazı evraklar istiyoruz. Şahsın kimlik fotokopisi aile tablosu ve ikametgâh bu evrakları getirdiği takdirde tespit komisyonu tarafından aileler ziyaret edilerek kaç nüfus olduğu oturduğu evi kiramı kendisine mi ait evde çalışan var mı? Yok, mu yani ailenin tüm bilgileri başvuru tespit formuna kaydedildikten sonra tespit formu derneğe teslim edilir. Değerlendirme kurulu bu başvuruları değerlendirir 1. Ve 2. Derece olarak kaydedilir. Tabi bazen yardıma muhtaç olmayıp başvuruda bulunan ailelerde var. Maddi durumu iyi olanlar ise değerlendirme kurulu tarafından yapılan araştırmadan sonra dosyaları iptal ediliyor. Bu yaptığımız çalışmalarda hem resmi üyelerimiz hem de gönüllü üyelerimizin yaptıkları fedakârlıklarla bu güne geldik. Çünkü üyelerimizin çoğunluğu esnaf işlerini bırakıp bazıları ise dükkânlarını dahi kapatıp gelip bu hizmette bulunuyorlar. Gerçekten onların bu fedakârlığı olmasa bu kadar aileyi tespit edip hepsine yardım ulaştırmak gerçekten zordur.

Böylesine zor bir hizmetin devamlılığını sağlamayı nasıl başarıyorsunuz?

Mehmet Şirin Öz -Biz Rahmet Gıda Bankasını kurarken, Allah rızasını gözeterek yardıma muhtaç ailelere kol kanat olmak için yola çıktık. Siz bir işi Allah rızası için yaptığınız takdirde Allah’ta gerisini getiriyor. Tabi bu konuda Kızıltepe’de maddi durumu iyi olan halkımızın desteğiyle yardımları muhtaç ailelere ulaştırıyoruz. Bu konuda hayırseverlere de sizin aracılığınızla Rahmet Gıda Bankası adına kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum Allah yaptıkları yardımları yüce dergâhında kabul etsin inşallah.

Ne tür yardımlarda bulunuyorsunuz? Bu yardımlarınız ile ulaştığınız insanların ihtiyaçlarını ne oranda karşılıyorsunuz?

Mehmet Şirin Öz - Yaptıklarımız yardımları sayarsak gıda, un, kırmızı, et beyaz et,  giyim, ayakkabı, buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, yatak, halı, yorgan yani bir evin ihtiyacı gerektiren ne lazım ise hayırseverler bağışladığı takdirde bizde yardıma muhtaç ailelere ulaştırıyoruz.

Bu tür hizmet eksenli çalışmalarınız için ne oranda destek görüyorsunuz? Sizce bu destekler yeterli mi?

Mehmet Şirin Öz - Kızıltepe’de Rahmet Gıda Bankası gıda bankacılığında Mardin’de bir ilktir. Destek yeterli deseniz yeterli değil çünkü Suriyeli mültecilerin buraya göç etmeleriyle beraber bazı hayırseverlerin akrabaları bazıları ise komşudur onlara verdiklerini söylüyorlar. Derneğe getirecekleri yardımları onlara veriyor. Kızıltepe nüfusu Suriyeli mültecilerle beraber 300 bine dayanmış kurulduğumuz günde bu güne kadar hemen hemen her gün yardıma muhtaç aileler kayıt yapmak için derneğe başvuruda bulunuyor. Tabi bunlara hepsine yardım ulaştırmak için destek gerekir. Bizde yapılan bağışlar ölçüsünde ailelere ulaşmaya çalışıyoruz.

Bu gün geldiğiniz noktayı kendiniz için yeterli olarak görüyor musunuz?

Mehmet Şirin Öz - Biz Rahmet Gıda Bankasını kurarken Kızıltepe’de bu kadar yardıma muhtaç ailelerin olduğunu bilmiyorduk. Yola koyulduktan sonra hizmet alanınız daha çok genişliyor. Çünkü yardıma muhtaç ailelerin sizden beklentileri var. Bizler Rahmet Gıda Bankası olarak üye ve gönüllerimizle beraber elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kimseden kendimiz için tek istekte  bulunmuyoruz. Sadece tek isteğimiz Allah’ın rızasını gözetmek imkânlar el verdiği takdirde kayıtlarımızda bulunan tüm ailelere ulaşmaktır. Kısacası hedefimiz budur tabi buda az önce söylediğim gibi hayırseverlerin yardımlarıyla gerçekleşir.

Yardımlarınız dağıtırken ya da muhtaç aileleri tespit etmeye giderken hiç unutamadığınız bir anınız var mı? anlatır mısınız?

Mehmet Şirin Öz - Böyle hayırlı hizmetlerde bulunduğunuz takdirde insan hiç unutamayacağı anılarla karşılaşıyor. Yardım dağıtırken hiç unutamadığım birçok anım var beni en çok etkileyen birincisi derneği yeni kurmuştuk ve ilk Ramazan ayında yardım dağıtıyorduk Bahçelievler mahallesinde bir ev gittik. Ev 20 metrekare civarıydı. İlk önce ev olduğunu bilmiyorduk çünkü eve benzeyen hali yoktu. İçeriye girdiğimizde M.S adlı bayan bizin gördüğünde ağladı. Eşi cezaevindeydi. Mübarek Ramazan ayı münasebetiyle niyetli olduğunu ve evde biraz bulgur ve bir kısım yağdan başka pişecek adına bir şey olmadığını söyledi. Onu da biz gösterdi. Tabi onda insan kilitleniyor. Ne söyleyeceği bilemiyor. Bide Suriyeli bir aile vardı. Evine gittiğimizde çocuklarıyla sofraya oturmuşlardı. sofrada domates salçasından başka hiç bir şey yoktu. Her halde bu gördüklerim, hayatım boyunca unutamayacağım. Anılarımdan olacak.

Son olarak maddi anlamda imkânları iyi olan insanlara bir çağrınız olacak mı? Özellikle toplumumuz için bir tavsiyeniz var mı?

Mehmet Şirin Öz - Toplumumuzda kötülüklerin birçoğu yokluktan kaynaklanıyor. Yardıma muhtaç bir aile bazen çaresizlikten kötü yollara düşebiliyor. Tabi bunun vebali çok ağır sonuçta bu insanlar bizim onlara sahip çıkmamız gerekir. Çünkü biz toplum olarak bunlara sahip çıkmadığımız takdirde yarın Allah’a nasıl hesap vermeyi düşünmemiz gerekir. Biz bu konuda bir hayır kapısı açmış bulunuyoruz. Gerçi Kızıltepe halkımız yardım konusunda duyarlıdırlar. Bu konuda kendilerine minnettarız az öncede belirttiğim gibi bu güne kadar yaptığımız yardımlar hayırseverlerin katkısıyladır. Hayırseverlerden isteğimiz, bugün yardıma muhtaç ailelerin durumunda bizlerde olabilirdik. Bizde Allah’ın bize bağışladığını bizlerde yetim ve muhtaç ailelerle paylaşalım özellikle bunu söylemek istiyorum yardımda bulunmak isteyen hayırseverler gelsinler biz onları yetim ve muhtaç ailelerle buluşturalım çünkü ailelere yardım yapıldığı zaman o çocukların yüzündeki sevinci görmelerini istiyoruz. O zaman insanın elinde ne varsa onlarla paylaşmak istiyor.

(Mehmet Aslan-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir