• DOLAR 32.642
  • EURO 35.166
  • ALTIN 2502.554
  • ...
Diyarbakır'da bir tarihi yapı daha ayağa kaldırılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Sur ilçesi Uğurlu Sokağının güney yakasındaki tarihi bir konaktan kalma yıkıntılar arasında dikkat çeken Erken Dönem Osmanlı mimarlık örneklerinden ters T türüyle inşa edilen ve tüm konaklardan ayrılan Şehzadeler Konağı restorasyon projesi ile turizme kazandırılması hedefleniyor.

Diyarbakır Valiliği Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Uygulama Merkezi tarafından çalışmaları takip edilen projenin,  948,20 m2'lik alanın çizim çalışmaları yapılacak olup "Şehzadeler Konağının Projelendirilmesi Projesi"ne 115 Bin TL kaynak ayrıldı.

Diyarbakır sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan Diyarbakır Şehzadeler Konağının hem büyüklük, hem de işlevsellik açısından kentte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Kıraç, bu ve benzeri konakların proje çizimlerinin yapılarak ilerleyen dönemde restorasyon çalışmaları ile birlikte yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapıların işlevlendirilerek ayağa kaldırılacağını söyledi.

Yoğun çalışmalar neticesinde projelendirilen ve hali hazırda devam eden çizim projesi ile sivil mimari örneklerinin Diyarbakır için önemine değinen Kıraç, Diyarbakır Evlerinin ayrı bir sanat eseri olduğunu belirtti.

Sayıları giderek azalan geleneksel Diyarbakır evlerinin, iklimin ve kültürel etkilerin sonucunda tasarlanmış mimari yapılar olduğunu belirten Vali Kıraç, malzeme olarak kara bazalt taşın kullanıldığı eserlerin Anadolu’nun geleneksel ev mimarisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.  (Yakup Moğulgani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir