• DOLAR 32.584
  • EURO 34.918
  • ALTIN 2429.668
  • ...
`Nerede şu eski Ramazanlar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Ramazan ayının idrak edildiği şu günlerde, geçmişi anımsayan yaşlılar "Ah şu eski Ramazanlar" diyerek eski Ramazanları arıyorlar. Geçmişteki Ramazanlarda manevi havanın çok daha yüksek olduğunu belirten yaşlılar, eskiden insanların çok zor şartlarda olmalarına rağmen oruçlarını yemediklerini ifade ettiler.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Uğurlu (Şerefika) köyünden olan ancak uzun zaman önce Batman’a yerleşen 72 yaşındaki Muhammed Demirbölek, eski Ramazanların lezzetinin kalmadığını söyledi.

“Oruçta hem Allah’a ibadet etmeliyiz, hem de çalışmalıyız”
Eski Ramazanlarda hem oruç tuttuklarını hem de çalıştıklarını söyleyen Demirbölek, “Oruçluyken tarlalarımızı sürüyorduk. Eskilerde tarlalardan başka önemli bir iş yoktu. İnsan sadece oruç tutarsa geçimini sağlayamaz. Sadece iş yapsa ibadetini aksatır. Onun için oruçta hem çalışmamız lazım ailemiz için, hem de Allah için ibadetlerimizi yapmamız lazım. Şuanda rahatlamışız. Günümüzü camilerde Kur-an’ı Kerim okuyarak geçiriyoruz.”şeklinde konuştu.

“Ah şu eski Ramazanlar”
Siirt Kurtalan ilçesine bağlı Yanarsu (Zoke) köyünden olan, Batman’da yaşayan 82 yaşındaki H. Ahmet Tüzer, eski Ramazanların şimdi ki Ramazanlarla aynı olmadığı söyledi.

Klima ve pervaneler önünde tutulan orucun artık pek fazla zor olmadığını söyleyen Tüzer, “Eskiden teneke ile sıcağın altında oruçlu halde buğday çekiyorduk. Şimdikiler dışarıda çalışamıyor. İlk bayram ve şimdiki bayram aynı değil. Eski Ramazanlarda sofrada yemek bolluğu yoktu. Masada ekmek ve soğan vardı, kırıp yiyorduk. Ama şimdi sofralarda her türlü yemek bulursun, o eski tadı asla alamazsın. Ah şu eski Ramazanlar. Çocukken Ramazan Bayramı neşeli geçiyordu, böyle neşeli günlerin geçmesini istemiyorduk.” diye konuştu. (Veysi Rüzgar-İLKHA)     


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir