• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2421
  • ...
Çiftçiler hırsız değildir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Bismilli çiftçiler, son zamanlarda çiftçiler ile DEDAŞ arasında yaşanan olaylarla ilgili çıkan haberlerde, elektrik parasını ödemeyen çiftçilere hırsız damgası vurulmasına tepki gösterdi. Çiftçiler, işyeri duvarlarına ve arabalara, astıkları 'çiftçiler hırsız değil' afişleriyle tepkilerini gösterdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bismil’deki çifti temsilcisi Hasan Vural, DEDAŞ’ın çiftçilerin destekleme parlarına el koyması ve elektriklerin kesilmesi nedeniyle yaşanan olaylardan dolayı haklarını aramak için Danıştay'a dava açtıklarını ve davanın sonucunu beklediklerini söyledi.

Olaylarla ilgili müfettiş görevlendirildi
Çıkan olaylar nedeniyle Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, bölgeye müfettiş gönderdiğini ifade eden Vural, "Buraya gelen müfettişler gereken kişi ya da kurumlarla görüşüp hazırlayacakları raporu Tarım Bakanına sunacaklar. Biz çiftçiler olarak müfettiş raporunun olumlu çıkmasından umutluyuz." dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı açıklamalarla ilgili de konuşan Vural,"Enerji bakanının daha önceki açıklamaları olumsuzdu. Bakan'ın, 'bunlar gidecek dönüm başı 90 bin lira ödeyecek. Herhangi bir milletvekili ya da bakana gidilmesin bunun muhatabı benim ve son noktayı ben koydum.' diye bir açıklaması olmuştu ve bizi üzmüştü.

Ancak Taner Yıldız’ın son açıklaması bizi umutlandırdı.  Bakan son olarak, 'çiftçilerin, borçlarının ödenmesi konusunda kolaylıklar sağlanacaktır. Bakan Yıldız'ın verdiği bu beyanat bizi umutlandırdı. Bu beyanatın içini doldurması lazım, daha da şeffaf bir şekilde anlatması lazım. çiftçilerin en son çaresi demokratik haklarını savunmaktır ve bunu yapmaya çalışmaktayız." ifadelerini kullandı.

"Bu eylemleri yapanların çoğu AK Partilidir"
Enerji Bakanının çiftçileri PKK ya da başka unsurlarla ilişkilendirmesinin kendilerini derinden üzdüğünü belirten Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu talihsiz bir açıklamadır. Bu davada hiçbir siyasi düşünce yoktur, bu davayı yürüten, bu davayı takip edenlerin çoğu da AK partilidir ve o partiye oy vermiş insanlardır. Çiftçilerin içinde her siyasi görüşe sahip insanlar vardır. Bu çiftçilerin eylemleri toplantıları tamamıyla partiler üstü bir tutumdur, partiler üstü bir oluşumdur. Herkes burada ekmek kavgasını vermektedir. Siyasi hiçbir amaç ve gaye yoktur, olamaz da. Bunu da açıklamak mecburiyetinde hissediyoruz kendimizi."

Kimse çiftçiye hırsız gözüyle bakmasın
Çiftçilere hırsız gözüyle bakıldığını söyleyen Vural, bunun çiftçileri çok üzdüğünü söyledi. Vural, "Çiftçiler hepsi gece-gündüz, yağmur çamur demeden alın teriyle çalışan üretken bir kesimdir. Bunlara hırsız demek vebaldir. Bizler de buna tepki olarak esnafın camına, duvarlara, arabaların arkasına, 'çiftçiler hırsız değildir' afişi astık buna esnaf ve halk destek verdi. Çiftçiye hırsız diyen utansın diyorum ve başka söz bulamıyorum." diye konuştu.

"Devlet elektrik sorununu çözmek istiyorsa GAP projesini biran önce bitirsin"
Elektrik sorununu kesin çözümünün Hükümete düştüğünü belirten Vural, "Hükümetin GAP sulama sistemini bir an evvel bitirmesi gerekiyor. GAP sulama projesi bitikten sonra elektrik sorunu tamamen çözülecektir. Bizim çiftçilerin bütün beklentisi devletin GAP sulama sistemini bitirmek için gerekli parasal yatırımı yapması ve GAP sulama sisteminin acilen devreye girmesidir. Bu yapılırsa hem sulama alanları artacaktır, hem maliyet azalacaktır, hem daha çok para kazanacaktır, hem iş istihdam yaratacaktır, hem de milli ekonomiye katma değer yaratacaktır. Yani GAP sulama sistemi devreye girdiği zaman birincisi elektrik sorunu ortadan kalkıyor, ikincisi bölgede işsizlik tamamen ortadan kalkıyor, üçüncüsü de milli ekonomiye olan katkı artacak. Dolayısıyla dışarıdan ithal edilecek para Türkiye’nin kasasında kalacaktır.    (Hasan Gündüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir