• DOLAR 32.51
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2497.742
  • ...
ENERJİ-SEN'den VEDAŞ'a yalanlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Elektrik, Gaz, Su ve Baraj Çalışmaları Sendikası (ENERJİ-SEN), VEDAŞ tarafından 11 Temmuz 2014 Cuma yapılan açıklamada sık sık meydana gelen elektrik kesintilerinin sebebinin enerji işçileri olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

ENERJİ-SEN tarafından yapılan yazılı açıklamada, meydana gelen elektrik kesintilerinin sebebinin enerji işçilerinin olmadığı belirtilerek, “Baştan aşağı bir yağma ve peşkeş hikayesi olan elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesi sürecinde sendikamız özelleştirmelerin işçilere güvencesiz çalışma, halka ise niteliksiz enerji getireceğini vurgulamıştır. Bugün de yaşanan elektrik kesintileri bundan ibarettir. "Çerez parasına", pek çok zaman da kasasındaki paralarla devralınan elektrik dağıtım şirketleri yetersiz altyapı ile yeni yatırımlar yapılmadan daha fazla kar mantığı ile işletilmek istenmiştir. İşçiler eski ve yetersiz ekipmanlarla elektrik dağıtım işini sürdürmeye çalışırlarken doğal olarak hizmet kalitesi günden güne düşmüştür. Bugünkü elektrik kesintilerinin nedeni özelleştirme şartnamelerine rağmen, daha fazla para kazanabilmek için elektrik dağıtım altyapısını yenilemeyen elektrik dağıtım şirketleridir. VEDAŞ halkın da yoğun tepkisine neden olan elektrik kesintilerinde "yavuz hırsız" misali suçu canı pahasına çalışmakta olan işçilere ve onların insanca çalışma hakkı mücadelelerine atamaz. Enerji işçileri parçası oldukları halkın nitelikli enerji hakkına sahip olmaları gerektiğini baştan beri savunmuşlardır, bugün de savunmaya devam etmektedirler.” İfadelerine yer verildi.

İşçilerin eylemlerinin haklı ve meşru olduğu belirtilen açıklamada, “VEDAŞ İşçileri 6331 sayılı İSG Kanunu'nun 13. maddesine istinaden karşı karşıya oldukları "ciddi ve yakın tehlike" sonucunda "çalışmaktan kaçınma haklarını" kullanmaktadırlar. Bu durum işçiler tarafından VEDAŞ'a, İşkur İl Müdürlüklerine ve BİMER’e yazılı olarak da iletilmişken, söz konusu basın açıklamasında "yasa dışı grev"den, "enerji iş kolundaki grev yasağından", "grev cezai ve maddi sonuçlarından" bahsedilerek bir yandan gerçekleri çarpıtmakta diğer yandan da işçilere gözdağı verilmeye çalışılmaktadır. Daha Soma Katliamının acısı yüreklerimizde tazeyken, işçi sağlığı ve iş güvenliği talep eden işçilere “yasa dışı eylemci” yaftası yapıştırmaya kalkmak ne demektir? Sanırız VEDAŞ yöneticileri, karşılarındakilerin köle değil işçi olduklarını unutmuşlar. Bir kez daha anlatalım, Biz enerji işçileri "insanca çalışma koşulları" gibi son derece basit bir o kadar da haklı ve meşru bir talebi savunuyoruz. Talebimizin de sonuna kadar arkasında olacağız.” İfadelerini kullanıldı.

Açıklamanın devamında “VEDAŞ yazılı açıklamasında işçilerin diğer elektrik dağıtım şirketlerinde çalışan işçilerden daha fazla aldıklarını iddia etmektedir. Gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bu iddiayı tartışmayı bile gereksiz görüyoruz. Sendikamız da en az VEDAŞ yöneticileri kadar diğer elektrik dağıtım şirketlerinde çalışan işçilerin çalışma koşullarını bilmektedir. VEDAŞ işçileri Hakkari'de bizzat VEDAŞ yöneticileri tarafından imzalanan protokolde yer alan çalışma koşullarını talep etmektedirler. Ne eksik ne fazla VEDAŞ'ın kar hırsı sonucu elektriksiz bıraktığı bölge halkının haklı öfkesini işçilere yöneltmeye çalışmasını ise en hafif tabiriyle çirkin buluyoruz. VEDAŞ işçileri sürdürdükleri haklı direnişe devam etmektedir. Bizler VEDAŞ yönetimine enerji işçilerinin haklı taleplerine yapıcı yaklaşması konusunda bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Yalan ve manipülasyonlar enerji işçilerinin kararlılığını ve mücadelesini engelleyemez.” İfadelerine yer verildi.(Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir