• DOLAR 32.322
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2282.01
  • ...
BM`de Suriye`ye Yardım Tasarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 BM Güvenlik Konseyi, Suriye`de yardıma muhtaç milyonlarca kişiye sınır ötesi insani yardım ulaştırılmasını temin etmek için bugün yeni bir karar tasarısını oylayacak.

Avustralya, Lüksemburg ve Ürdün tarafından kaleme alınan ve bir aydan fazla süredir daimi üyelerle müzakereleri devam eden karar tasarısında, Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden Esed rejiminin rızası aranmaksızın BM gözetiminde insani yardım geçirilmesine yetki veriliyor.

Suriye rejiminden, tasarının gündeme geldiği sıralarda yapılan açıklamalarda, kendi rızaları alınmadan ülkeye giren konvoylara ateş açılabileceği uyarısı yapılmıştı.

Batılı ülkelerin destek verdiği tasarıya 15 üyeli BMGK`nın daimi üyelerinden Rusya ve Çin`in nasıl tepki vereceği merak konusu. Daha önce Suriye`ye ilişkin 4 karar tasarısını veto eden Rusya ve Çin`in ikna edilmesi için tasarının ilk halinde yer alan BM şartının 7. bölümünün çıkarıldığı belirtiliyor.

BM Anlaşması`nın 7. bölümü, alınan karara uyulmaması durumunda askeri güç kullanılmasına onay veriyor. BMGK üyelerine sunulan tasarıda, karara uyulmaması durumunda eyleme geçilmesi için BMGK`dan yeni bir karar çıkarılması gerektiği vurgulanıyor.

Tasarıda, konvoyların insani yardım taşıdığının teyidi için BM tarafından 180 gün görevlendirilecek bir gözlemci misyonu oluşturulması da isteniyor.

"1,3 MİLYON KİŞİYE ULAŞILABİLİR"

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, 26 Haziran`da BMGK`ya verdiği brifingde, Suriye`de yardıma muhtaç kişi sayısının 10,8 milyona çıktığını kaydederek, BMGK`dan Türkiye, Ürdün ve Irak sınırından Suriye içine yardım ulaştırılmasını temin etmelerini talep etmişti.

Sınır ötesi yardım ulaştırılması için BMGK`nın desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiren Amos, Türkiye, Ürdün ve Irak sınırlarından yapılacak girişlerle 1,3 milyon kişinin ihtiyacının karşılanabileceğini söylemişti.

BMGK`nın 5 daimi üyesi arasında bulunan Rusya ve Çin`in veto etmesi halinde karar tasarısı daha önceki 4 tasarı gibi reddedilecek.

İnsani yardım ulaştırılmasına ilişkin şubat ayında kabul edilen 2139 sayılı BMGK kararına ilişkin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından sunulan aylık raporlarda, tarafların karara uymadığı ve rejimin bürokratik engellerle yardım ulaştırılmasını daha da zorlaştırdığı belirtilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir