• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

MARDİN- Kızıltepe Mikro Kredi Şubesi’nden başarılı girişimci Zeynep Turhan’a 10 bin TL’lik kredi… 2007 yılından beri Kızıltepe’de faaliyet yürüten Mikro Kredi Şubesi, girişimci kadınlara yönelik kredi destekleme çalışmaları kapsamında ilk kez bir üyesine 10 bin TL vererek en yüksek kredi miktarını kullandırmış oldu.

Haftalık ödemeler şeklinde geri dönüşümü sağlanan ve başlangıç olarak bin lira kredi ile başlayan girişimci kadın üyeler yaptıkları çalışmayı büyütmeleri ve düzenli geri ödeme yapılması durumunda ödenen kredi miktarı artmakta. Daha önce en yüksek miktar olarak 5 bin TL kredi kullandıran Kızıltepe Mikro kredi şubesi girişimci üyesi Zeynep Turhan’a başarılı çalışma ve düzenli geri ödemeler üzerine kendisine ihtiyaç duyduğu 10 bin TL kredi verildi. Bu Kredi miktarı Mardin genelinde bir ilk kez bir üyeye ödenen bir miktar oldu.

Zeynep Turhan’a 10 bin liralık kredisi İlçe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş tarafından takdim edildi. Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, “Kızıltepe ilçemizde mikro kredi uygulamasından yararlanan yaklaşık bin bayan kardeşimiz var. Bunlar bin lira ile başlayıp, Girişimde bulunuyorlar. Kendi işyerlerini açıyorlar. Haftalık olarak bunu geri ödüyorlar. Ödeme bittikten sonra işlerini devam ettirmek isteyenler veya büyütmek isteyenlere bu miktar artıyor. Düzenli olarak borcunu ödeyenlere veriliyor. Bu miktar bin lira, iki bin ve üç bin lirayı buluyor. Bu gün bir bayan kardeşimiz ilk defa  10 bin lira almaya hak kazandı.  Şuan kendisinin bir dükkânı var, eşine de hemen yanında bir bakkal dükkânı açmış. Gerçekten bir başarı hikâyesi duyunca çok mutlu oldum. Yöredeki bölgedeki aslında bütün ülkedeki kadınlar örnektir.  Bir kadın başına çok güzel işler yapan kadınlar var. Ben kendisini tebrik ediyorum.” dedi.

İlk kez 10 bin lira kredi alan Zeynep Turhan ise, “İşe başlarken bin lira ile başladım. Ondan sonra gittikçe artırdık. Ya cesur olacaktım ya esir olacaktım. Esir olmaktansa cesur olmayı tercih ettim. Çeyiz dükkânı kiraladığım zaman sadece bir rafım vardı. Şu anda çok şükür işi büyüttük.  Eşime de bakkal dükkânı açtık. Doğrudan satış işini yapıyorum onunla ilgili araba aldım. Güzel şeyler başardık. Yani hep bu mikro krediden aldığımız girişimlerle 700 aldım sonra 3 aldım sonra 5 aldım şimdide 10 bin lira aldım.  İşime çok yaradı minnettarım.” dedi.

Kızıltepe Mikro Kredi Şube Müdürü Canan Özçelik de “Bu işte 2006 yılından beri çalışmaktayım. Mikro Kredi ilk olarak Bangladeş’ten uyarlanıp Diyarbakır’da pilot bölgede uygulandı. Uygulayıcısı Prof. Dr. Aziz Akgül eski Diyarbakır Milletvekilidir. Şu anda Türkiye’nin 67 ilinde uygulanmaktadır.  Bizler dar gelirli bayanlara kredi veriyoruz. Bunu Mardin, Kızıltepe ve çevre köyler ve Derik olmak üzere toplamda bin kadına kredi veriyoruz.  Bunlar elişinden tutun, hayvan yetiştiriciliğine kadar ondan sonra kuaför, terzilik ve aklınıza gelebilecek bütün işler için bayanlar kredi kullanıyor. Bu günde ilk kez Mardin genelinde Zeynep Turhan’a 10 bin lira kredi verdik. Bunu bütün bayanlarımıza öneriyoruz.” dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)