• DOLAR 32.511
  • EURO 34.583
  • ALTIN 2497.501
  • ...

MUŞ - Muş’ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklenen günde 10 ton kapasiteli ve 30 kişi istihdam edecek olan ‘Muş Süt’ fabrikasının temeli atıldı.

Muş Organize ve Sanayi Bölgesi’nde düzenlene temel atma törenine Muş Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan ile bazı kurumlardan temsilciler katıldı.

İşletmenin temel atma töreninde bir konuşma yapan Vali Büyükersoy, fabrikanın 30 kişiyi istihdam edeceğini, yapılacak olan fabrikanın Muştaki hayvancılığa büyük katkılar sunacağını söyledi. 

Sütün adının Muş Süt olarak tescillemesinden dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Vali Büyükersoy, şunları söyledi: “Yaklaşık 5,5 milyon TL yatırım büyüklüğü olan bir yatırımın temelini atmak için toplanmış bulunuyoruz. Erhan Tekemen kardeşimizin yapmış olduğu bir yatırım olup süt ürünleri işlenecek ve yaklaşık 20 ile 30 kişi çalışacak ancak sadece çalışanlardan ibaret diye düşünmemek lazım. Süt satın alınacağından dolayı aslında burası hayvancılığa katkısı olacaktır. Bunu da düşündüğümüz takdirde istihdamı daha geniş bir alana hitap etmektedir. Günlük 10 ton süt işleme kapasitesi var. İşletmenin Arkadaşımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah en kısa zamanda inşaatını tamamlar ve faaliyete geçirir. Kendisiyle görüşünce sevinerek öğrendim ki ‘Muş Süt’ isminin tescilini de yaptırmış çok güzel. Marka tescili çok önemlidir. Türkiye’de ve Dünyada marka olabilmeniz için marka isminizin olması gerekiyor. Kendilerine başarılar ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz. İş ve aşa, istihdama sebep olan herkese teşekkür ediyorum ’’ şeklinde konuştu.

Fabrika ile ilgili detaylı bilgiler veren TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan; “Fabrikada yılda; 690 ton yoğurt, 495 ton ayran, 81 ton kaşar peyniri, 138 ton beyaz peynir, 18 ton tereyağı ve 69 ton lor üretimi gerçekleştirilecek. Bu üretim miktarının sağlanması için işletmenin yıllık süt ihtiyacı 3 bin tondur. Tam kapasitede çalışması durumunda 15 ila 30 arasında kişiyi istihdam edecek olan tesisin yıllık süt ihtiyacını karşılayabilmek için yine Kurumun hibeleri ile kurulacak tam kapasiteli en az 5 büyükbaş hayvan ahırına ihtiyaç duyulacak. Bu da TKDK tarafından hibe desteği sağlanan 5 süt işleme tesisinin; bu süt işleme tesisi için gerekli olan sütü temin edebilecekleri sonucunu ortaya çıkarıyor. Faydalanıcı toplam yatırım tutarı 5 milyon790 bin TL olan yatırımı için İl Koordinatörlüğünden yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere toplam bir mşlyon 890 bin TL hibe desteği alacak. Tesisini hizmete sokmakta kararlı olan yatırımcı şimdiden pazar bağlantılarını yapmaya başladı.” İfadelerini kullandı.


Tarımın lokomotifi olan hayvancılık işletmeleri yapılan bu yatırımlarla tarımsal sanayileşme yolunda önemli bir adım daha atıldığını kaydeden Turan, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörlüğü de İlimiz tarımının gelişmesi adına desteklerini artırarak sürdürmeye devam ediyor. Hayvancılık işletmelerinin yem ihtiyacı için İlimiz topraklarını işleyen çiftçimiz kazanacak, işletmeciler ürettikleri süt ve eti satmak için yeni bir Pazar imkânına kavuşacak ve yapılan bu yatırımlarla İlimiz ekonomisi gelişecek, İlimiz değerleri hak ettiği noktaya bir adım daha yaklaşacak. Ayrıca İlimiz tüketicileri Avrupa Birliği standartlarında işletmeler ile tarladan sofraya güvenli gıda tüketimi olanaklarına kavuşacaklardır.” şeklinde konuştu.

Kurban kesimini ardından fabrikanın temeli atıldı. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)