• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

VAN- Van Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’nın yanı sıra başkan yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, odası üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda faaliyet raporunun açıklandığı bir slayt gösterimle birlikte açıklamada yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van için önemli işlere imza attıklarını söyledi.

“12 adet Meclis toplantı gerçekleştirdik”

Oda yönetimi olarak bir yıllık süre zarfında Van’ın geleceği için çaba gösterdiklerini söyleyen Takva, “Biz oda olarak bir yıllık süre zarfı içerisinde meslek komite toplantıları, meclis toplantıları yaptık. Bir yıllık dönem içinde 12 adet Meclis toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda 82 gündem maddesi görüşülmüştür.  Yönetim kurulu ile 58 toplantı gerçekleştirilmiş, söz konusu toplantılarda 679 Gündem maddesi görüşülmüştür. 6 Yönetim Kurulu Toplantısı Kümelenmiş İş merkezlerinde gerçekleşmiştir. Disiplin kurulu ile bu dönemde 2 adet toplantı yapmıştır.” Dedi.

“Vergi terkini konusunda Bakanlarla görüşme yaptık”

Kent ekonomisine yönelik faaliyetlere de değinen Takva, “Vergi terkini konusunda Maliye Bakanı, Kalkınma Bakanı, Ekonomi Bakanı ve TOBB Başkanı ile görüşmeler yapılmıştır.  Sınır Ticareti, İhtisas Gümrüğü, Serbest Bölge, Gelincik Sınır Kapısı için Başbakanımız başta olmak üzere, Gümrük ve Ticaret Bakanımıza konulara ilişkin raporlarımız sunulmuştur. Ayrıca Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının katılımı ile gerçekleşen Türkiye-İran İş Formunda taleplerimiz dile getirilmiştir. Ayrıca Odamız ve DEİK İşbirliğinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımı ile Türkiye-İran Dış İlişkiler toplantısı düzenlendi. Sınır illeri işbirliği komisyonu için odamız tarafından yapılan girişimler neticesinde sınır kenti olan illerin Ticaret ve Sanayi Odalarının içerisinde yer aldığı Sınır İlleri İşbirliği Komisyonu teklifi TOBB’a sunulmuştur.” Diye konuştu.

Hafif Raylı Hat, Van-Şırnak Karayolu, Hakediş Ödemeleri, Src Sınav Merkezi ve Çağrı Merkezi içinde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Takva, “Van ile Erciş İlçemiz arasında yer alan karayolunda hafif raylı hat kurulması, Van-Şırnak Karayolu Projesi, başta karayolları bölge müdürlüğü uhdesinde gerçekleştirilen yatırımlara ilişkin hak ediş alamayan firmalarımızın mağduriyetinin giderilmesi, Çağrı Merkezi ve İlimizde SRC Sınav Merkezi kurulması hususunda Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Bakan Yardımcısı ile görüşme yapılmıştır. Bakan Yardımcısı Yahya Baş tarafından ilgili birimlere SRC Sınav Merkezi kurulması talimatı verilmiştir. Yine İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilen Sigorta Teknik Personel sınavlarının ilimizde yapılmasına yönelik girişimlerimiz olumlu sonuçlanmıştır. Kömür alımları için Başta TOKİ konutları olmak üzere kömür alımlarının İlimizde gerçekleşmesine yönelik Boğaziçi A.Ş. Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapılmış ve sonuç alınmıştır.” ifadelerini kullandı.

Medikal Sektörü içinde yer alan üyelerin mal alımları konusunda yaşadıkları sorunların giderilmesi için Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Vural Polat ile toplantı yapılmış ve sorunların Çözümü noktasında mutabakata varıldığını söyleyen Takva, “İmar planının hayata geçmesine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yapılmış, ayrıca Mimarlar Odası ile sektör temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantı düzenlenmiştir.  Sigorta Şirketlerinin Bölge Müdürlüklerinin İlimizde açılması, İşadamlarının bölgeye olan ilgisinin arttırılması için 365 oda ve borsaya mektup gönderildi. İSEDAK Toplantılarının İlimizde yapılması, üyelerimize indirimli elektrik sunulması, Akaryakıt İstasyonlarında Sorumlu Müdür uygulamasının ertelenmesi, Depremde yıkılan binaların yerinde inşa edilmesinde harçlardan muaf tutulması ve Yerel Yönetimler Konferansı girişimlerinde bulunduk.” Dedi.

Ülkede uzun yıllardır süregelen çatışmalı ortamın sona ermesine ilişkin atılan adımların ülkede yarattığı olumlu havanın devam etmesi ve somut adımlara dönüşmesine yönelik 365 Oda Borsaya Çağrıda bulunulduğunu ve 20’ye yakın Oda ve Borsadan destek geldiğini belirten Takva, “Odamız yerel seçimlerde tarafsızlığını korumuş, sağlıklı ve huzurlu bir yerel seçim için sivil toplum kuruluşları ile birlikte koordineli çalışmıştır. Ayrıca Nasıl Bir Belediye ? Nasıl Bir Belediye Başkanı ? Gibi sorulara cevap aramak için anketler düzenlemiştir. 2014 yılında oluşumu gerçekleşen akil tacirler kurulu ilk toplantısını mayıs ayında gerçekleştirmiştir. Farklı meslek dallarında faaliyet gösteren kişilerin yer aldığı Özgür Düşünce Divanı bir yıllık süre zarfında 18 toplantı gerçekleştirmiştir. Divan tarafından Eğitim ve Çevre konularında raporlar hazırlanmıştır. Van Ticaret ve Sanayi Odası,  VAN SMMMO, Van Ticaret Borsası, VAN ESOB, VASİAD, MÜSİAD, VADSİAD, Van Mimarlar Odası, VAN İŞGEM, Van Demirciler ve Tornacılar Odası, Van Hurdacılar Koop. Başkanlığı, Van Marangozlar Odası Başkanlığının içinde yer aldığı enerji takip komisyonu kuruldu. Odamızın da oluşumunda yer aldığı ve 15 üyeden oluşan Ekonomi Konseyinin Dönem Başkanlığı Odamız tarafından yürütülmektedir.  Konsey Başkanlığımız boyunca bugüne kadar 5 toplantı gerçekleştirilmiştir.” İfadelerini kullandı.

“Van’ın tanıtımına katkı sağlamak için fuarlara katılım sağladık”

Van’ın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Emitt, Yörex ve Travel Turkey fuarlarına ortak katılım salındığını söyleyen Takva, “İlimizde gerçekleşen fuarlara da destek sunulmuştur.  İlimizin tanıtımı için önemli gördüğümüz Su Sporları Şenliğine 2013 ve 2014 yıllarında destek sağlanmıştır. Ayrıca etkinlik alanında stand açılmıştır. Daha önce ABD de 18.941 kişi ile kırılan kahvaltı rekorunun İlimizde Van Kahvaltısı ile bu sayının çok üstünde bir sayı ile kırılarak Ülkemize ve İlimize getirmek amacı ile rekor denemesi organizasyonu yapıldı ve rekor ilimize getirildi. Rekor denemesi programı boyunca bir tanesi İstanbul’da olmak üzere, paydaşların katılımı ile 12 toplantı gerçekleştirildi. Etkinliğimiz 24 farklı ulusal kanalda 65 kez yer aldı. Ayrıca Yerel-Ulusal Gazeteler ile İnternet medyasında 1436 defa haber oldu.  Van Kahvaltısının, marka değerinin arttırılması amacıyla Garanti Markası başvurusu yapılmıştır. Bu sayede farklı işletmeler tarafından ortak özelliklerde sunumun yapılması sağlanacak, ayrıca coğrafi kaynağı ve kalitesi garanti altına alınacaktır.” Diye konuştu.

“Van Shopping Fest çalışmalarına Yönetim Kurulumuz başlamıştır”

İran ile olan ticari ilişkilerin gelişmesi ve üyelerin karşılıklı ticarette yaşadıkları sorunların hızlı şekilde çözülmesi amacıyla Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Erdebil Ticaret, Sanayi ve Madencilik Odası arasında karşılıklı ofis açma anlaşması yapıldığını söyleyen Takva, “Van’da bulunan 119 Sivil Toplum Örgütü ortak bir metin hazırlayarak, seçim sürecinde partileri sağduyuya davet etti. Yapılan denetimler neticesinde Odamızın üyelerine Beş yıldızlı Hizmet verdiği onaylanmıştır. Van Valiliği, Van Müftülüğü ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Soma’da yardıma muhtaç insanlara kullandırmak üzere ortak bir yardım hesabı açtı. İlimizin ekonomik hayatına katkı sunmak ve bölgede ticaretin merkezi olmak amacı ile Van Shopping Fest çalışmalarına Yönetim Kurulumuz başlamıştır. Söz konusu etkinliğe İlişkin gelişmeler dönem içinde basın ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. İlimizde denizcilik Sektörünün gelişerek büyümesi, sektörde faaliyet gösteren firmaların çıkarlarının korunması, ortak ihtiyaçlarının karşılanması, denizcilik mesleğinin geliştirilmesinin sağlanması amacı ile Deniz Ticaret Odası Temsilciliği açılmasına yönelik girişimlerimiz kabul edildi.” Dedi.

“6 ayda odamıza 1 milyon 518 bin 918 TL gelir gelmiştir ”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Van Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Erbil’de Yatırım Ofisi açılması çalışmaları başlandığını belirten Takva, “Türkiye Kalite Derneğinin Odamızda temsilciliğinin açılmasına yönelik girişimlerimiz başlamıştır. Van Ticaret ve Sanayi Odasının karar alıcı ve uygulayıcı mercisinde bulunmamız nedeniyle yetkilerimizi kullanmamızdan yapmış olduğumuz faaliyetlere kadar sorumlu olduğumuz tüm konuların denetlenmesi amacıyla ilgili Bakanlıktan hesap verebilirliğimizi kanıtlamak amacıyla teftiş talep ettik. Hesap verebilirlik ve denetlenme taleplerimiz dönemsel olarak devam edecektir. 2014 yılı içerisinde 6 aylık bütçemiz 4 milyon 100 bin TL’dir. Bu 6 aylık süre zarfında odamıza 1 milyon 518 bin 918 TL, 76 kuruş odamız gelir elde etmiştir.  2014 yılı içerisinde 6 aylık gider bütçemiz ise 1 milyon 475 bin 799 TL, 92 KR’dir. Odamızın toplam borcu 364 bin TL’dir. Kasamızda şuan mevcut bulanan para ise 172 bin TL’dir.” İfadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi.(Hacı Yılmaz-İLKHA)