• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Suriyeli kadınlar meslek sahibi oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin'de Turizm ve Otelcilik Lisesi’nin ek binasında Uluslararası Şefkat Derneği tarafından finansmanı sağlanan Suriyeliler Eğitim ve Kültür Merkezi’nde açılan tekstil atölyesi kursunda 26 makinede 60 kadın dikiş ve nakış işleri öğreniyor.

Suriyeliler Eğitim ve Kültür Merkezi Bölge Koordinatörlüğü Mardin Temsilcisi Elif Dağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Şefkat Derneği'nin bünyesinde İstihdam amaçlı Suriyeli kadınlara yönelik kursun açıldığını söyledi.

Dağ; “Suriye’den gelen mağdur olmuş ve savaştan kaçmış kadınlara balık tutmayı öğretmek istiyoruz. İstanbul’dan son model bilgisayar sistemli makineler geldi. 3 ay boyunca iki gurup halinde dersler verilecek. Sabah 30 ve öğleden sonra da 30 kursiyer olmak üzere 60 kadına kurs veriliyor. Toplam 26 dikiş makinelerimiz ve nakış makinelerimiz var.  Tekstil ve imalat noktasında ne gerekiyorsa bütün işlemler olanaklar sağlanıyor.” dedi.

Suriyeli kadınların şu anda temel eğitimleri aldıklarını, eğitim sonunda talep olması durumunda imalata geçebilecek duruma geleceklerini kaydeden Dağ, Suriyeli kadınlarında muhtaç oldukları için çok hevesli oldukları ve çok güzel verim aldıklarını söyledi.

Kurs öğretmeni Adalet Dağ ise derslere sıfırdan başladıklarını, kadınların kursa heyecanla katıldıklarını söyledi. Suriye’de yaşadıkları dramın izlerinin sürdüğünü ama kursta bütün sıkıntılarını unuttuklarını ifade eden Dağ, “Şimdi sıfırdan başladık. Hiçbir şey bilmiyorlardı. Makine kullanmayı, iğne iplik takmayı bilmiyorlardı. Ama şuanda çok iyiler. Burada bütün her şeyi unutuyorlar. Sanki Suriye’den değiller. Bire bir oturup konuşuyoruz, sohbet ediyoruz dertlerini dinliyoruz.” diye konuştu.

2 sene önce Mardin'e yerleştiğini belirten Suriyeli Firyel, kadınlara yönelik böyle bir yerin açılacağını duyunca çok sevindiklerini söyledi. Bu imkânları sunanlara teşekkür eden Firyel, “Dikiş öğreniyoruz şimdi. Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Başbakan Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca bize bu imkânları sunan Uluslararası Şefkat Derneğine de teşekkür ediyoruz." dedi.

10 ay önce Mardin'e geldiğini ifade eden Suriyeli Sekda Yas ise burada bir sanat sahibi olmak istediğini ve eşine de yardım ettiğini söyledi. Suriye'ye dönmeleri durumunda da bir meslek sahibi olmayı istediğini ifade eden Yas; " Böyle bir yerin açılacağını duyunca hemen geldik başvurduk. Bir şeyler öğrenmek istiyoruz. Bir yerde çalışarak eşimize yardım etmek istiyoruz. Burada sanat öğrenmek istiyoruz. Yarın öbür gün Suriye düzeldiği zaman oraya dönersek elimizde bir meslek olacak.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir