• DOLAR 32.558
  • EURO 34.91
  • ALTIN 2427.196
  • ...
İnsanlığa Karşı Suç İşlediler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RADOVAN KARACİÇ
Bosna’da soykırım ve savaş suçundan 13 yıl kaçtıktan sonra 2008’de Belgrad’da sahte doktor kılığında yakalandı. Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edildi. Karaciç 1992-1995 Bosna savaşına dair 11 ayrı suçlama ile yargılanıyor. Suçlamaları reddedip, dava dosyalarının çok olduğunu, hepsini okuyamayacağını söyleyerek yargıdan kaçma çabasında.

RATKO MLADİÇ
Bosnalı Sırp komutan Saraybosna kuşatmasının yanısıra Avrupa’da 2. Dünya Savaşı sonrası en korkunç savaş suçu olan Srebrenitsa Katliamı’nın baş sorumlusu. ‘Bosna Kasabı’ lakabı takılan Mladiç 16 yıl saklandıktan sonra AB’nin de baskısıyla Sırbistan’da yakalandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki ilk ön duruşmasında ‘suçsuz’ olduğunu iddia etti. Mladiç, “İki taraftan da ölen masumlar için üzgünüm” dedi.

ZDRAVKO TOLİMİR


Mladiç’in sağ kolu. 31 Mayıs 2007`den beri hapiste. Bosna genelinde olduğu gibi Srebrenitsa katliamına öncülük etmek, kadın ve çocukların zorla göç ettirilip Müslüman erkeklerin katledilmesine yardım etmekten müebbet hapse çarptırıldı.

VIDOJE BLAGOJEVİÇ
Sırpların Bratunaç Tugayı’nın komutanıydı. 2011’de yakalanıp Lahey’e teslim edildi. Srebrenitsa Katliamı’nda insanlığa karşı suç ve soykırım dahil 5 suçtan 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BILJANA PLAVSİÇ
Eski Bosnalı Sırp Devlet Başkanı, Balkanlarda Sırpların işlediği savaş suçlarını itiraf eden en üst düzey lider. Plavsiç, “Ben…. Sırpların hak iddia ettiği her karış topraktan Müslümanları atmak için binlerce masum insanın örgütlü ve sistematik çabalarla kurban edildiği gerçeğini kabul ediyorum” dedi. Kadın lider Müslüman ve Hırvatların katledilmesine öncülük ettiği için UCM’den 11 yıl hapis cezası aldı. 2009’da erken serbest bırakıldı. Belgrad’da yaşıyor.

VUJADIN POPOVİÇ


Srebrenitsa, Potacari, Bratunaç ve Zvornik’te aktif Dirina Kıtası’nın komutanı. 2005’te kendi isteğiyle teslim oldu. İnsanlığa karşı suç, soykırım dahil biçrok suçtan ömür boyu hapis cezası aldı.

LJUBİSA BEARA
Bosnalı Srıp albay. UCM onun için ‘Srebrenitsa katliamının itici güçlerindendi’ tanımını yaptı. 2004’te teslim olan Beara ömür boyu hapis cezası aldı.

DRAGO NİKOLİÇ
Zvornik Tugayı’nın komutanıydı. Soykırıma yardım etmekten 35 yıl hapse çarptırıldı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir