• DOLAR 32.524
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2428.675
  • ...
Şuur Ehli Müslümanın Ramazanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Abdulkadir Turan / İnzar Dergisi
 
Allah (cc) buyuruyor:

“Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara 183)

“Rivayet edilir ki; oruç başlangıçta bizden önceki ümmetlerde olduğu gibi her ay üç gündü. Bu rivayet Muâz, İbni Mes`ûd, İbni Abbâs, Atâ ve Katâde`den nakledilir. Dahhâk İbni Müzâhim de her ayın üç gününü oruçlu geçirmek Nûh (a.s.)un zamanından beri meşru kılınmıştır, der.” (İbn-i Kesir)

“Bir rivayete göre Ramazan orucu ve aynı miktar oruç Yahudilere ve Hıristiyanlara da farz kılınmıştı. Yahudiler, bunu terk etmişler ve yılda bir gün oruç tutmaya başlamışlar.”

“Hıristiyanlara gelince, onlar da Ramazan`da oruç tutarlarmış. Nihayet pek şiddetli bir sıcağa tesadüf etmişler. Bunun üzerine yaz ile kış arasında mutedil, sabit bir mevsim tayin edilmesinde âlimlerinin görüşü toplanarak orucu bahara tahsis etmişlerdir. Bu değişikliğe kefaret olmak üzere de on gün daha ilave etmişler. Böylece oruçları kırk güne çıkmıştır. Sonra hükümdarları hastalanmış veya aralarında salgın ölüm olayı meydana gelmiş, bunun için de on gün daha ilave etmişler ve orucu elli güne çıkarmışlardır. Daha sonraları, şeklinde de değişiklik yaptılar ki, buna perhiz denir.” (Elmalılı Hamdi Yazır)

Bugün de Yahudilerde Yom Kippur orucu vardır. Yom Kippur orucunda imsak önceki akşam güneş batarken başlar; o gece ve ertesi gün ilk iki yıldız görününceye kadar da yemek içmek yasaktır. Bu süre yaklaşık 26 saattir. Oruca başlama yaşı ise on ikidir. Bu, Buzağı hadisesi ile ilgili bir kefaret orucudur. Yahudilikte başka oruçlar da vardır.

Günümüz Hıristiyanlığında da Paskalya günlerinde tutulan 40 günlük bir perhiz orucu vardır. Hıristiyanlar bugünlerin gündüz ve gecelerinde hayvan ürünü tüketmezler.

Bu onların orucudur. Bir de İslam’ın orucu vardır:

Medine’ye hicretinin ilk zamanlarında, Hz. Resulullah (S. A. V.), ayda üç gün ve Aşura Günü nafile mahiyetinde oruç tutardı. Buna ilk oruç denmiş. “Hicretten bir buçuk yıl sonra kıblenin değişmesinden sonra Şaban ayının onunda Ramazan orucu farz kılınmıştır.” (Elmalılı Hamdi Yazır)

Bu da İslam’ın farz orucudur.

İslam’ın orucu başka dinlerin orucundan şeklen ayrıldığı gibi şuurlu Müslümanın orucu da şuurdan yoksun Müslümanın orucundan farklıdır. Oruç, ancak o farklılıkla yüce Allah’ın dilediği kemale ulaşır.

Şuurdan yoksun Müslüman, oruçta anti sosyal olan bir Müslümandır. O, Ramazanı öfkesini boşaltacağı, başkalarına özgürce kızıp nahoş sözler söyleyeceği bir ay olarak düşünür.

Şuurdan yoksun Müslüman Ramazanda gün ortasından itibaren takvimi kendi eseri olan öfke sürecine girer. O saatten iftar saatine kadar onun için öfke meşrudur, hakaret meşrudur. Meşru da nedir, onun için öfke ve hakaret birer haktır!

Başkaları onu öfkelendirirken “Ben oruçluyum” demesi gerekirken önce kendisi öfkelenir, sonra...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir