• DOLAR 32.591
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2497.251
  • ...
Ramazan’a nasıl hazırlanmalıyız?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Şenlik / İnzar Dergisi
 
“Ey iman edenler! Kötülüklerden korunasınız diye sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi oruç, size de farz kılındı. Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta veyahut yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) diğer günlerde kaza eder. (Yaşlılık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara: 183-184)

Yukarıdaki ayeti kerimeler, Ramazan orucunun farziyeti ve fazileti hakkında bizlere gayet açık bilgiler vermektedir. Ancak bunların ayrıntısına girmeden Ramazan’dan nasıl istifade etmemiz gerektiği konusunda bir takım teknik bilgiler vermeye çalışacağız.

Elhamdülillah Rabbimiz bizi bir Ramazan’a daha kavuşturdu. Sonuna kadar da hakkıyla tutup ihya etmeyi bizlere nasip ve müyesser etsin. Ramazan’da nasıl bir ruh haleti ve nasıl bir hazırlık içinde olmamız gerektiği konusuna gelince öncelikle İbn Hüzeyme`nin Selman (RA)’dan naklettiği şu hadis-i şerifi dikkatlerinize arz etmek istiyorum:

“Resulullah sallallahu aleyhi vesellem bir Şaban ayının son gününde bize şöyle hitap etti: “Ey insanlar! Yüce ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize bastı. O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Allah o ayda oruç tutmayı size farz kıldı. Geceleyin ibadet yapmayı (teravih kılmayı) nafile kıldı. O ayda bir hayır işleyen kimse diğer aylarda bir farz işlemiş gibi olur. O ayda bir farz işleyen ise diğer aylarda yetmiş farz işleyen gibidir. O, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. O, yardımlaşma ayıdır. O ayda müminin rızkı bollaştırılır. O ayda kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur; aynı zamanda oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabından da bir şey noksan olmaz.” Ashap: “Ya Resulullah! Hepimiz oruçluyu iftar ettirecek bir şey bulamıyoruz” deyince Resulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle dedi: “Allah bu sevabı oruçluyu kuru bir hurma ile veya bir yudum su ile ya da bir yudum süt karışığı ile iftar ettirene de verir. O öyle bir aydır ki evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur. O ayda köle ve hizmetçilerinin yükünü hafifleten kimseyi Allah bağışlar ve cehennem ateşinden kurtarır” (et-Terğib, II, 94-95).

Şüphesiz Ramazan gelince herkes bir hazırlık içerisine giriyor. Kimi insanlar iftar sofralarını daha çok düşünürken kimileri de sevap hanelerini doldurmayı daha fazla önemsiyorlar. Hâsılı, Ramazan algısı kişilere göre değiştiği gibi neticesi ve...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir