• DOLAR 32.322
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2300.938
  • ...
Oruç takvadır, ihlastır, samimiyettir.
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Göktaş / İnzar Dergisi
 
Rabbimizin orucu bizlere farz kıldığı ayet-i celîlesinin sonunda “umulur ki böylece takvaya erersiniz” buyurmakta, orucun hikmet ve gayesini bildirmektedir. Demek ki oruç tutmaktan maksat takva sahibi, müttaki olmaktır.

Yine dikkat ettiğimizde Rabbimiz Kitabının hemen ilk başında bizleri isimlendirirken, başta “mümin, müslim” gibi hayatta en çok kullandığımız isimlerimiz dura dura bizleri bu isimlerle değil, “Müttakî” ismimizle, sıfatımızla zikretmekte, “Bu Kitab, kendisinde bir şüphe yoktur, müttakîleri için bir hidayettir”(2/2) buyurmaktadır.

“Şüphesiz ki Allah müttakîlerle beraberdir, onlar ihsan sahibidirler”(Nahl 128) buyurarak takva sahibi olmanın ne anlama geldiğini özetlemektedir.

Yani Kur’an-ı Kerim müttakîler için bir hidayet rehberidir, oruç tutmak da insanı bu şekilde müttakî yapar.

Evet, oruç tutmak insanı takva sahibi yapar, insanı takvaya götürür.

Çünkü bir insan sadece ve sadece Allah Teala’yı dikkate aldığı için, onu hesaba alıp, ondan korkup çekindiği için oruç tutar, başladığı orucu aynı samimiyetle akşama kadar tamamlar.

Yoksa hiçbir güç insana özellikle böyle sıcak ve en uzun günlerde, tenha yerlerde oruç tutturamaz, kimsenin olmadığı, kendisini hiç kimsenin görmediği bir pozisyonda, tek başına kaldığı kapalı bir odada, orucunu bozma imkânının olduğu her yerde orucunu bozabilir, herkes de onu oruç tutuyor zannedebilir.

Böyleyken oruç insana doğrudan doğruya, aracısız bir şekilde Rabbi ile muhatap olmayı, her an Rabbi ile birlikte olmayı öğrettiğinden dolayı, sadece onun korkusundan değil, aynı zamanda onun sevgisinden, onun karşısında duyduğu yakınlıktan dolayı orucunu tutar.

Bu şekilde oruç tutan bir Müslüman için Rabbinin kendisini biliyor olması, görüyor olması onun için yeterlidir. Müsülümana orucunu tutturan işte bu şuurdur.

Bu aynı zamanda ihlasın, samimiyetin ta kendisidir.

İhlas, bir insanın Rabbine sunabildiği en temiz, en halis ve...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir