• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
Obama `Filistin Başvurusunu Veto Edeceğiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ancak iki liderin görüşmesi sırasında Abbas`ın başvuruyu planlandığı gibi yapacağını söylediği açıklandı. Barack Obama, dün BM Genel Kurulu`nda yaptığı konuşmada, Filistinlilerin kendi devletlerini hak ettiklerini, ancak bunun sadece İsrail`le görüşmelerle elde edilebileceğini söyledi. Obama, BM Genel Kurulu`nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, `Barış açıklamalar ve BM`deki kararlarla gelmeyecek.`dedi.

Barack Obama daha sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas`la görüştü. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise veto kararının, bölgede şiddet döngüsü başlatabileceği uyarısında bulundu. Mahmud Abbas, yarın BM Genel Kurulu`nda yapacağı görüşmeden sonra Genel Sekreter Ban Ki-Moon`a, Filistin`in BM nezdinde devlet olarak tanınması için yazılı başvuruda bulunmayı planlıyor. Abbas`ın talebi Genel Sekreter tarafından uygun görülürse, konu BM Güvenlik Konseyi`ne gelecek.

Talebin kabul edilmesi için 15 konsey üyesinden, en az dokuzunun onaylaması ve daimi üyelerce veto edilmemesi gerekiyor. Ancak ABD talebi veto etmeye kararlı. Batılı diplomatların, veto sürecini ertelemek için zaman kazanmaya çalıştığı kaydediliyor. BM nezdinde tanınmanın sembolik bir önemi bulunuyor. Ancak Filistinliler tanınmanın barış görüşmelerinde ellerini güçlendireceğini savunuyor. İsrailli yetkililerse, Filistinlilerin girişiminin bölgede gerilimi yükselteceğini iddia ediyor.

Filistinliler Güvenlik Konseyi`ndeki süreç veto yoluyla başarısız olursa, konuyu BM Genel Kurulu`na taşımayı planlıyor. Genel kurulda Vatikan`ın sahip olduğu, üye olmayan devlet statüsü talep edilmesi bekleniyor. Öte yandan Batı Şeria`da binlerce kişi, Abbas`ın girişimini destekleyen gösteriler düzenledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir