• DOLAR 32.587
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2512.563
  • ...

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, Mardin, Batman ve Şanlıurfa`daki elektrik kesintilerine ilişkin, "Bölgedeki kesintiler, tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminin artmasından kaynaklanıyor" dedi.

Üstün, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziran başında bölgede pek elektrik kesintisi yaşanmadığını söyledi.

Üstün, "Haziranda pek fazla bir haber çıkmıyordu ve fazla bir tepki de yoktu. Neden? Çünkü tüketimler azdı. Şu an tüketim arttı. Soğutma talebi arttı. Daha önce bölgede belirli miktarda yağış olduğu için çiftçilerimiz sulamaya tam olarak başlamamıştı" diye konuştu.

Bölgenin elektrik tüketiminin Türkiye ortalamasından 3,2 kat fazla olduğunu anlatan Üstün, bölgedeki günlük tüketiminde haziran sonu itibarıyla ikiye katlandığını söyledi. Üstün şunları kaydetti:

"Haziran ayının başında bölgemizde günlük tüketim yaklaşık olarak 36 bin 500 megavat saat seviyelerindeyken, bugünlerde tüketim 69 bin megavatları geçti. Yaklaşık iki katına çıkmış bir tüketim var ve bu tüketim yine aynı hatlar, aynı trafolar üzerinden yapılıyor. Hal böyle olunca kapasite ister istemez zorlanıyor ve şu an aşırı yüklenmeden kaynaklanan bazı sıkıntılar bölgemizde çok daha fazla yaşanıyor. Bir iki ay sonra özellikle sulama devreden çıktıktan sonra tüketim azalacak ve bu tür kesintiler hemen hemen hiç yaşanmayacak."

Üstün, Mardin, Batman ve Şanlıurfa`daki kesintilerin tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminin artmasından kaynaklandığını söyledi.