• DOLAR 32.541
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2433.98
  • ...
Ramazan ayı sigara bırakmak için doğru zaman
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü çalışanı Psikolog Sefer Mavigöl yaptığı açıklamada, Ramazan ayının sigara bırakmak için doğru zaman olduğunu söyledi.

Mavigöl, araştırmalarda sigara bağımlısı olup sigarayı bırakmayı hiç düşünmemiş olan insanların bile Ramazan ayında sigara içme davranışını bırakmayı düşündüklerini gösterdiğini belirtti.

Açıklamasında Mavigöl, “Cezp ediciliğiyle nefsimizi zorlayan ama kimilerinin etik, kimilerinin ise inançlarından dolayı uzak durduğu zararlı alışkanlıklar Ramazan ayında daha fazla önem kazandığı bir gerçektir. Araştırmalar sigara bağımlısı olup sigarayı bırakmayı hiç düşünmemiş olan insanların bile Ramazan ayında sigara içme davranışını bırakmayı düşündüklerini göstermiştir.  Uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında niyetli olan kişilerin haliyle sigara içmeme süreleri de uzamaktadır.” dedi.

“Ramazan ayı kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bir fırsattır”

Ramazan ayının, uygun yöntemler kullanıldığında sigarayı bırakmak için doğru bir zaman olabileceğini söyleyen Mavigöl, “Hem avantaj sadece sürede değil, Ramazan ayında yeme içmeden, uyku düzenine; çalışma saatlerinden gündelik rutinlere kadar pek çok davranış değişikliği söz konusu olduğu için sigara içme gibi kötü davranış özelliklerinin değişmesinde de kolaylık sağlamaktadır. Niyetli olduğu için gün boyunca sigaradan uzak durup iftardan hemen sonra sigara içen insanların çektiği zorluklar iftardan sonra da sigarayı içmeyen insanların yaşadığı zorluktan daha fazladır. Bunun nedeni sigara tümüyle bırakıldığında yaşanan yoksunluk belirtileri zaman içinde azalmaktadır. İftardan sonra sigara içenler de ise sigara açlığı tüm Ramazan boyunca yoğun olarak devam etmektedir. Eğer siz de Ramazan ayını kötü alışkanlıklardan kurtulmak için fırsata çevirmek isteyen ve kendini buna hazır hissedenlerdenseniz şimdi tam zamanı diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Sigara hem fiziksel hem psikolojik bağımlılık yapmaktadır”

Mavigöl, “Ramazan ayının sigarayı bırakmak için çok avantajlı bir ay olduğu bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki sigara hem fiziksel hem psikolojik bağımlılık yapmaktadır. Bu yüzden sigarayı bırakma denemeleriniz başarısız olduğunuzda bunu bir “mağlubiyet” olarak değil iyi bir tecrübe olarak değerlendirmeli ve bırakmak için bir daha denemelisiniz.  Sigarayı neden bırakmak istediğinizi iyi bilmeniz motivasyonunuzun daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Nedenleriniz sizin için gerçekçi ve anlamlı olmalıdır. Örneğin kanserden uzak durmak ya da erken yaşlanmayı engellemek, sağlıklı bir hayat başlangıç yapmak, iyi bir rol model anne, baba veya öğretmen olmak gibi.  İlk birkaç günün zor olacağını fakat 3-4 haftadan sonra sigara içme isteğinin daha az zorlayıcı olduğunu bilin.” dedi.

“Stresle baş etmenin farklı yollarını deneyin”

Sigara bırakmak isteyenlerin polikliniklerde destek alabileceğini aktaran Mavigöl, “Sigarayı bırakmayı başarmış olan tanıdıklarınızdan destek alabileceğiniz gibi,  İlimizde Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ve KETEM’ de Sigara Bırakma Polikliniklerinde sigara bırakmak isteyenlere yönelik hizmet verilmektedir.  Doktorunuz tarafından verilecek olan ilaç desteğiyle sigarayı bıraktıktan sonra ortaya çıkan yoksunluk belirtilerini hafifletmek mümkün. Kullanılan ilaçlar sayesinde sigara içmeye çalışsanız bile eski hazzı alamazsınız. Doktorunuzla birlikte uygulayacağınız bu tedavi yöntemi sigarayı bırakmanıza yardımcı olacaktır. Sizde öfke yaratacak stresli bir durumla karşılaştığınızda 'bir tane içsem bir şey olmaz' demeyin bir tane çok tanenin habercisidir. Stresle baş etmenin farklı yollarını deneyin hafif fiziksel egzersiz, müzik dinlemek, film izlemek, güzel bir anı düşünmek, iyi bir sohbet yapmak, tespih çekmek, sevdiğiniz arkadaşlarla buluşmak yâda telefonla ulaşmak gibi. Size hoş gelen bir uğraş bulun bunu mümkün olduğunca tekrar edin.” ifadelerine yer verdi.

“Kahve ve çaydan mümkün olduğunca uzak durun”

Açıklamasında son olarak Mavigöl, “Kötü gün dostudur ne olur ne olmaz birkaç tane saklayayım demeyin bir kenara kaldırmayın, sigara kokusunun sindiği tüm giysileri yıkayın, halıları ve perdeleri temizleyin. Yoğun sigara içme isteği duyduğunuzda bu hissin 3-5 dakika içinde hafifleyeceğini bilin. Derin derin nefes alıp verin. Havayı burnunuzdan çekin ve ağzınızdan yavaşça verin. Bir arkadaşınız ya da aile bireyiyle neler hissettiğinizi konuşun. Düşüncelerinizi paylaşmak yardımcı olacaktır. Kahve ve çay gibi sigarayı hatırlatıcı içeceklerden de mümkün olduğunca uzak durun. Çay ve kahve yerine ıhlamur, bitki çayları ve meyve çayı gibi içecekleri tercih edin. Sağlığınızın yanında sigarayı bırakmakla her ay tasarruf edeceğiniz parayla kendinizi bir hediye alarak ödüllendirin. Böylelikle boşa giden paranızla neler alabileceğinizi görmüş olursunuz. Unutmayın ki sigara içmeyi bıraktığınızda sadece bir davranış değişikliğine gitmiş olmazsınız. Ruhsal ve fiziksel sağlığınızı koruyan, aile saadetinizi artıran; ekonominizden ekolojik sisteme kadar katkıda bulunmuş olan; toplumsal ve bireysel bir sorun olan madde bağımlılığıyla doğrudan ve dolaylı olarak mücadele eden, her bakımdan üreten ve faydalı olan bir birey olursunuz.” dedi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir