• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Almanya ile ABD Arasında Ajan Gerginliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman Dış İstihbarat Servisinde (BND) görevli bir ajanın ABD için casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanmasının ardından hiçbir şey olmamış gibi gündeme geri dönemeyeceklerini belirtti. Steinmeier, olayın aydınlatılmasıyla ilgili çalışmaların henüz tamamlanmadığını, ABD`nin de olayın en kısa sürede aydınlatılması için katkıda bulunmasını ümit ettiğini bildirdi.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da Amerikalıların herkes gibi hukuk ve kanunlara uyması gerektiğini bildirdi. Maas yaptığı yazılı açıklamada, sürecin hukuk devletinde var olan araçlarla bir an önce aydınlatılması gerektiğini belirterek ``Amerikalılar bunun açıklığa kavuşmasını istemeliler. Kaybedilen güven ancak böyle tekrar kazanılır. Gizli istihbarat servisleri kurallara bağlı olmalılar. Eğer bunu yapmazlarsa oluşacak cezai yaptırıma da hazır olmalılar. NSA`nın izlemeleri artık son bulmalı. Demokrasi ve vatandaşlık hakları pazarlık konusu olamaz`` ifadesini kullandı.

Öte yandan, Bild gazetesi, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere`nin bundan sonra Almanya`nın NATO müttefiki ülkelerinin iletişimini izlemeye başlayacağını iddia etti. Gazetenin elde ettiği gizli belgelerde, bundan sonra "karşı önlemlerin" planlanacağı, müttefik olan ABD, İngiltere ve Fransa`nın izleneceği ileri sürülüyor.

BND`de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD`ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl çift taraflı ajan olarak çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini belirtmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir