• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
NSA Sıradan İnsanları da Takip Etmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından takip edilen kişilerin yüzde 90`ının sıradan internet kullanıcıları olduğu ileri sürüldü.

Washington Post gazetesi, NSA`nın eski sistem analisti Edward Snowden`ın verdiği belgeleri inceleyerek hazırladığı haberde, ajansın belirli kişileri ararken sıradan insanları da takip ettiği belirtildi. Haberde, "NSA`nın başkalarının izini sürmek için oluşturduğu ağa takılan 10 kişiden 9`unun aslında takip edilmesi planlanmayan hesap sahipleri olduğu" kaydedildi.

Belgelerin yaklaşık yarısının isim, elektronik posta adresi ve diğer kişisel bilgileri içerdiğine dikkati çekilen haberde, takip esnasında istihbarat açısından herhangi bir değeri olmayan birçok kişisel bilginin ele geçirildiği ifade edildi.

2009-2012 dönemine ait 160 bin elektronik posta ile anlık ileti, 11 bin çevrimiçi hesaptan da 7 bin 900 belgeyi inceleyen Washington Post muhabirleri, elde edilen bilgilerin büyük kısmının aşk, gayrimeşru cinsel ilişkiler, siyasi ve dini konuşmalar gibi çok özel konuşmaları içerdiğini belirtti.

Ancak haberde, bu bilgilerin arasında istihbarat açısından çok önemlilerin de yer aldığına işaret edilerek Endonezya`nın Bali Adası`nda 2002 yılında düzenlenen bombalı saldırının şüphelilerinden Umar Patek ve şiddet saldırılarına bulaşmış kişilerin NSA`nın bu faaliyeti sayesinde yakalandığı vurgulandı.

NSA`nın eski sistem analisti Edward Snowden`ın geçen yılın ortalarında basına sızdırdığı belgelerle NSA`nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Snowden`ın ifşa ettiği belgelerde NSA`nın Almanya Başbakanı Angela Merkel`in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçiyi dinlediği iddia edilmişti.

Snowden, ajansın gizli telefon dinleme faaliyetleriyle ilgileri bilgileri Washington Post ve Guardian`a sızdırmasının ardından Hong Kong`a kaçmıştı. ABD makamları tarafından uluslararası tutuklama emriyle aranan Snowden daha sonra Rusya`ya sığınmıştı. Rusya`nın Snowden`a geçen yıl geçici iltica hakkı temmuz sonunda bitiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir