• DOLAR 32.56
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2424.157
  • ...
"TOKİ ihale ettiği firmaları denetlemiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Bingöl’ün merkez İçmeler Mahallesinde yapılan TOKİ konutlarının ciddi sorunlarının bulunduğunu belirten mahalle muhtarı Felemez Aytar, yaptırılan konut, bina ve ortak alanlar ile ilgili sitelerinde herhangi bir denetlenme olduğunu belirterek, ciddi şikâyetlerin olduğunu söyledi.

Muhtar Aytar, İçmeler TOKİ Sitesinde yapılan hiçbir imalatın sözleşme ve şartnameye uygun yapılmadığını, imalatların denetiminin de sağlıklı yapılmadığın ifade etti.

“Kanalizasyon dışarı taşmakta ve sitede kokudan durulmamaktadır”

Sitenin kanalizasyon sistemi sözleşme ve şartnameye aykırı yapıldığından tamamen kullanılmaz halde olduğunu belirten Aytar, “ Özellikle yağış durumlarında kanalizasyon dışarı taşmakta ve sitede kokudan durulmamaktadır. Drenaj sisteminin kusurlu yapılması nedeniyle binaların bodrumlarında nem ve su sızıntıları oluşmaktadır. Bina çevrelerinde peyzaj eksiklikleri bulunmakta olup sulama sistemi şartname ve sözleşmeye uygun olarak yapılmamıştır.”dedi.

“TOKİ de bitmek bilmeyen sorunlar var”

TOKİ sorunlarına değinen Aytar, konuşmasına şöyle devam etti: “Sitemiz C-1 Blok’un kanalizasyon sorununun giderilmesi için TOKİ ve yüklenici tarafından çukur açılmış ancak söz konusu çukur kapatılmamıştır. Ayrıca kanalizasyon çukurundaki atıkların tahliyesini sağlamak amacıyla kanal hattı herhangi bir şebekeye de bağlanmamıştır. Bu nedenle hem kanalizasyon sorunu doğmakta hem de çukurun bu haliyle kapatılmamasından mütevellit tehlike oluşmaktadır. Sitenin yolunda ve kaldırımlarında üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen çökme meydana gelmiştir. Sitedeki binaların dış cephe kaplamasında (ısı yalıtım) çatlaklar oluşmuş ve bu nedenle ısı yalıtım özelliğini kaybetmiştir. Sitede yangın ve gaz alarm ihbar sistemlerinin birçoğu çalışmamaktadır. Sitedeki binalara konan hidrofor dinamolarının birinin çalışır diğerinin arızalı vaziyette oluşundan dolayı site sakinleri zorluk yaşamaktadırlar. Site içindeki Dış aydınlatma direklerinde topraklama hattı bulunmamakta ve birçoğu da arızalı halde bulunmaktadır. Blok asansörleri ile elektrik kesintisi durumunda devreye giren ışıldakların birçoğu çalışmamaktadır.”  

“Tespit edilen sorunlar TOKİ ye bildirilmesine rağmen yapılmadı”

Aytar daha sonra, “Bahsetmiş olduğumuz eksikliklerin giderilmesi için site yöneticilerinin TOKİ’ye müracaatta bulunulmuş ise de, Toki söz konusu işin iki şirkete ihale edildiğini, bu şirketlerin de sözleşme ve şartnameye uygun davrandığını ifade ederek eksiklikleri gidermeyeceğini ifade etmiştir.”ifadelerini kullandı.

“TOKİ konut yapımını ihale ettiği firmaları denetlemiyor”

Şüphesiz toplumun konut ihtiyacını gidermek adına kurulan ve kamu gücüne sahip olan bu kurumun giderek ticari bir şirket haline dönüştüğünü belirten Aytar, “TOKİ tarafından toplu konut yapım işleri ihale yoluyla firmalara yaptırılmaktadır. İşin ihale yoluyla şirketlere gördürülmesi durumunda TOKİ’ye düşen en büyük görev şüphesiz denetim olmaktadır. Zira taşınmazı kendisi yapmayan bir kurumun, kendisine duyulan güven ve kamu gücüne sahip olması nedeniyle kendisinden konut satın alan tüketicilerin haklarını başkaca koruma yöntemi yoktur.” ifadelerine yer verdi.

“Çözüm makamında olan yöneticiler problemlere kulak vermeleri gerekir”

Son olarak yetkili mercilere seslenen Aytar, son olarak, “Çözüm makamında olan yöneticilerimizin sitemizin problemlerine kulak vermelerini ve TOKİ’nin gerektiğinde bir heyet göndererek sitemiz eksikliklerini gidermesini istiyoruz.” Çağrısında bulundu.(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir