• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
`Başını Aç da Gel`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milletin en temel inanç değeri olan başörtüsüne yönelik ayrımcılık sürüyor. Başörtüsüne karşı alerjinin devam ettiği yerlerden biri de orduevleri. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olan bir subay, eşine ‘TSK Akıllı Kart’ çıkarmak için yaptığı başvuru sonucunda aldığı cevap, TSK içinde ‘aşıldı’ denilen başörtüsü düşmanlığının sürdüğünü ortaya çıkardı. Emekli subay, eşine uygulanan çifte standardı Meclis gündemine taşıdı.

BAŞÖRTÜSÜ TSK İÇİN HÂLÂ SORUN

Milli Gazete`de yer alan habere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli İkmal Üsteğmen Ercüment Cunier, eşine yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi. Cunier, “Hükümet yetkililerimiz ve diğer siyasilerimiz yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu tür konuların kamusal alanda, TSK içinde aşıldığını ifade ediyorlardı, ancak durumun hiç de öyle olmadığı görülüyor. Başörtüsü, saç, sakal sorununu kökten çözmek için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına şamil olacak şekilde bir yasal düzenleme yapılabilir. Artık bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmeli” şeklinde konuştu.

KART VERİLMEYEN ÇOK KİŞİ VAR

Başörtülü eşi Hatice Cunier’e, ‘Yüz hatları tam görülmüyor’ denerek kart verilmediğini hatırlatan Cunier, ayrıca, aynı gerekçelerle bekletilen başka kişilerin de olduğunu bildirdi. MSB, başörtüsüne red cevabını, 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu ve TSK İç Hizmet Yönetmeliği ile TSK Akıllı Kart Yönergesi’nde belirtilen mevzuat hükümlerine dayandırdı. Yönetmelik ve yönerge hükümleri, yani mevzuat hazretleri gerekçe gösterildi.

‘BAŞINI AÇ DA GEL’ BÜROKRATİK DİLLE BÖYLE İFADE EDİLDİ

Emekli İkmal Üsteğmen Ercüment Cunier’in eşi için yaptığı TSK Akıllı Kart başvurusu için, “Başını aç da gel” sözü, şu bürokratik dille ifade edildi: “Dilekçe sahibinin eşi için en yakın askerlik şubesine, TSK orduevleri, Askerî Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönergesi’nde yer alan orduevleri, askerî gazino ve sosyal tesislere giriş ile ilgili esaslara uygun fotoğrafla tekrar kart başvurusunda bulunulması halinde TSK Akıllı Kartı’nın en kısa sürede basılarak gönderilebileceğinin tespit edildiği bildirildi.”

TSK akıllı kart için başvuran başörtülü kadına Milli Savunma Bakanlığı’ndan ilginç bir cevap geldi: “Başını aç da gel!” Hava Kuvvetlerinden emekli subayın eşine akıllı kart almak için Orduevi’ne yaptığı başörtülü fotoğraf başvurusuna ret tavrı, TBMM’ye taşındı. Meclis’in konuyu ilettiği Milli Savunma Bakanlığı’ndan ise “orduevleri, askerî gazino ve sosyal tesislere giriş ile ilgili esaslara uygun fotoğrafla tekrar kart başvurusunda bulunulması” yönünde cevap geldi.

BAŞÖRTÜSÜ YÜZ HATLARINI GÖSTERMİYORMUŞ!

Ercüment Cunier, Hava Kuvvetlerinden 1998 yılında emekli oldu. TSK tarafından emekliler için birkaç kez yapılan zorunlu kimlik kartı değişiminde eşinin başörtülü olması nedeniyle her seferinde sorunlar yaşadığını belirten Cunier, ancak yasal haklarını arayıp kartlarını aldığına dikkat çekti. Eski kartla tesislere girmede sorun yaşadığı için kendisine ve ailesine Yeni TSK Akıllı Kartı çıkarmak için başvuru yaptığını hatırlatan Cunier, bu başvurusunda da eşinin başörtüsünün karşılarına sorun olarak çıkarıldığına dikkat çekti. Sakallı olmadığı için kendisine akılı kimlik kartı verildiğini ancak başörtülü eşi Hatice Cunier’e, ‘yüz hatları tam görülmüyor’ denerek kart verilmediğini hatırlatan Cunier, “Ayrıca, aynı gerekçelerle bekletilen başka kişilerin de olduğunu bildirdi. dedi. “Esas nedenin toplum üzerinde başörtüsü baskısının devam ettirilmek istenmesi olduğuna dair kanaatim yüksek.” diyen Emekli Subay, “Çünkü yeni çekilen biyometrik fotoğrafta eşimin yüzü, saç kısmı hariç, tüm hatlarıyla gayet net görülmekte. Aynı fotoğrafla eşime nüfus değişimi da yaptık, hiçbir sorun çıkarılmadı.” dedi.

ORDUEVLERİNDE BAŞÖRTÜSÜ, NEDEN KIZDIRIYOR?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gece-gündüz, hafta sonu demeden yıllarca severek hizmet ettiğini belirten Cunier, “Hava Kuvvetlerini modern hale getiren, birçok bilgisayar yazılım sistemlerini kurdum, bu projelerde görev aldım. Ancak bu kadar emeğimiz geçen TSK’mızdan her kimlik değişiminde ya da askeri tesislerden faydalanmada biz ve bizim gibi emekli personel rahatsızlıklar duymakta.” dedi. Başörtülü eşinin sadece dinin kurallarına uyduğunu, başka bir amacı bulunmadığını söyleyen Cunier, “Ben muvazzaf değilim, emekliyim; eşim de ne asker ne de TSK görevlisi. O halde, orduevlerinde ya da diğer askeri tesislerde başörtülü bayan görmek, onları neden kızdırıyor? Ayrıca bu ülke sadece onların değil, hepimizin. Bu memleketi düşmandan kurtaran, kınalı oğullarını askere gönderip bu vatanı savunanların anaları da başörtülüdür.” dedi.

HANİ HÜKÜMET, KAMUSAL ALANDA BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇÖZMÜŞTÜ?

Kimsenin başörtüsüne, saçlarına sakallarına artık karışmamasını istediklerini dile getiren Cunier, “Birileri ellerindeki yetkileri halkın aleyhinde kullanıp, bize karşı haksızlık yapmaktan vazgeçsinler. Meclis Dilekçe Komisyonu vasıtasıyla Genelkurmay Başkanlığı’ndan mağduriyetimin giderilmesini arz ve talep ederim. Hükümet yetkililerimiz ve siyasilerimiz yapılan yönetmelik değişikliğiyle getirilen serbestlikle bu tür konuların kamusal alanda olsun, TSK içinde olsun aşıldığı söyleniyordu, ancak durumun hiç de öyle olmadığı görülüyor. Başörtüsü, saç, sakal sorununu kökten çözmek için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına şamil olacak şekilde bir yasal düzenleme yapılabilir” dedi.

BAKANLIKTAN MEVZUAT KILIFI

Meclis Dilekçe Komisyonu da konu ile ilgili dilekçeyi Milli Savunma Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlıktan gelen cevabi yazıda; Orduevleri, Askerî Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği 11’inci maddesi gereği; orduevleri, askerî gazino ve sosyal tesislere giriş, giriş kartları, kıyafet, emniyet, tesislerden istifade, tertip, düzen ve hizmet esaslarının Genelkurmay Başkanlığınca verilen emir ve talimatlara göre yürütüldüğü vurgulandı. MSB, başörtüsüne red cevabını, 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu ve TSK İç Hizmet Yönetmeliği ile TSK Akıllı Kart Yönergesinde belirtilen mevzuat hükümlerine dayandırdı. Yani mevzuat hazretleri gerekçe gösterildi. Emekli İkmal Üsteğmen Ercüment Cunier’in eşi için yaptığı TSK Akıllı Kart başvurusu için “Başını Aç Da Gel” sözü, şu bürokratik dille ifade edildi: “Dilekçe sahibinin eşi için en yakın Askerlik Şubesine, TSK Orduevleri, Askerî Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönergesinde yer alan orduevleri, askerî gazino ve sosyal tesislere giriş ile ilgili esaslara uygun fotoğrafla tekrar kart başvurusunda bulunulması halinde TSK Akıllı Kartının en kısa sürede basılarak gönderilebileceği tespit edildi.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir