• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mahallelinin sesini duyan yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN – Van’ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesinde yağan yağmur sonrası sel meydana geldi. Selde can kaybı yaşanmazken selin getirdiği çamur, maddi hasara yol açtı.

Mahalle sakinleri, sel yatağının ıslah edilmemesinin ve yetkililerin kendilerini dikkate almadıklarını söyleyerek, sel yüzünden evlerinin çamur içerisinde kaldığını, yetkililere haber vermelerine rağmen kimsenin gelmediğini söylediler.

İlke Haber Ajansı’na konuşan mahalle sakinleri, yetkililerin seslerini duymalarını istedi.

Süphan mahallesi sakinlerinden Sadettin Duyar, sel yatağının taşması sonucu, yağan yağmurun ve birlikte sürüklediği çamurun evlerine dolduğunu belirterek, “Bağ, bahçe, bostan, ev içleri tüm eşyalar selle birlikte zarar gördü. Bin bir emekle ektiğimiz, düzenlediğimiz bağ ve bahçelerimiz hepsi perişan oldu. Geçen yıl üst tarafta bulunan çimento fabrikası kendine yol götürmek için dereye köprü yaparak boru döşedi. Bizler mahalleli olarak itiraz ettik, burası sel yatağıdır, büyük borular döşeyin ki evimize su girmesin dedik. O kadar söylememize rağmen adamlar yine de büyütmediler. Sel de geldi, yapacağını yaptı. Her yer talan oldu. Bu ailenin küçük çocuğunu selden çıkardık. Burada bir can gitseydi kim ödeyecekti. Bugün burada yaşandığımız sıkıntının hesabını verecekler, biz bunun tamamını valiliğe bildireceğiz. Ufak bir yağmurda bu dere hep böyledir. Buraya istinat duvarı istiyoruz, yola köprü istiyoruz. Bu istediklerimizin olmaması durumunda biz devamlı bu ızdırabı, işkenceyi çekeceğiz. Kesinlikle biz böyle sessiz kalmayacağız, bunların hepsi çimento fabrikasının ve belediyenin kusurlarıdır. Onlar da tüm zararımızı karşılayacaklar.” İfadelerini kullandı.

Duyar, “Yıllardır çimento fabrikasından buraya çimento toprağı taşınıyor. Geçen yıl geldiler buraya iki tane 100’lük boru bıraktılar, dediler bu su buradan geçer. Dedik ki sel burada kamyonu götürüyor, 2000’lik boru getirin dedik 1000’lik boru da getirseler yeterlidir dedik, Dinlemediler. Gördünüz, selin getirdiği büyük kayalar boruyu tıkıyor. Benim evim 350 metre ileridedir. Dere yatağı ile bir ilgisi yoktur. Burası tıkanınca sel bastı, benim bağ bahçe bir şey kalmadı. Biz bu yolu onlara kapatacağız, resmi mercilere de başvuracağız, ya zararlarımızı ziyanımızı öderler ya da biz onlara gerekenleri yapacağız.” dedi.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Saik, “Bakacık Köyü, Kurubaş Köyü ve Doğanlar Köyünün üst taraflarında ne kadar sel varsa hepsi şu yatağa geliyor, buradan yetkililere sesleniyoruz, mutlaka istinat duvarının yapılması gerekiyor. Biz istinat duvarı için başvurduk, Devlet Su İşleri yapacaktı ama hiç kimse yapmadı. Bütün kurumlara söyledik ama kimse yapmadı. Burada bir köprümüz var, yıkıktır. Şuana kadar çok çaba harcadık, kimse yapmadı. Burası bir mahalledir, burada 2000-3000 ev vardır,  hepsi 3-5 kişinin geçebileceği büyüklükteki köprünün üzerinden gidiyor. Hayvan düştü öldü, çocuklar düştüler sakat oldular, buna bir çözüm bulmaları gerekiyor, yoksa burada herkes tehlikededir. Çocukları selden zor kurtardık, ölümden kurtuldular, bakın evlerimiz hepsi gitti. Biz burada 30-40 eviz ve hepimiz sel tehlikesi altındayız. Burada devamlı sel oluyor, burası sel yatağıdır. Bu yataktan büyük seller geliyor. Çimento fabrikası geldi buraya ufak borular bıraktı, bundan dolayı sel daha da taştı, evlerimizi bastı. Şunu da belirteyim suların bastığı evler sel yatağı değildir, sel yatağı şu deredir. Dere ıslah edilmediği için evlere su basıyor. Dere ıslah edilirse, sel yatağı yapılırsa, istinat duvarı çekilirse her şey çözülecektir.” diye konuştu.

Saik, “Devletimiz yapabilir, burada bir istinat duvarı istiyoruz, can güvenliğimiz yok, dağdan öyle büyük taşlar geliyor ki, insanlar burada durmaya korkuyor. Gelsinler buraya, bir istinat duvarı yapsınlar, bu millet hepsi rahata kavuşur, yoksa burada daha büyük zararlar oluşur. Köprü sürekli yıkılıyor, arabalar devriliyor. Mevcut köprüyü de biz kendimiz ağaçtan yapmışız.” dedi.

Devlet Su İşleri yetkililerine defalarca müracaat ettiklerini söyleyen Şemsettin Bilen ise, “Devlet Su İşleri Müdürü Melikşah Arvas’a özellikle söyledim, köprümüz yıkılmak üzeredir, acilen müdahale etmeniz gerekiyor. Sonrasında bize söylediler ki bu köprü yapılmaz, bu sulama kanalıdır. Buradan sizlerin aracılığınızla Melikşah Arvas Hanım’a sesleniyorum, kendiniz gelin bu mağdurları bir görün. Bizi görünce utanacaksınız o zaman.” ifadelerine yer verdi.

Çocuğunu son dakikada kurtardığını söyleyen Şükrü İlker, “Burada çadırda kalıyorum, halimizi görüyorsunuz, 5 dakika daha geç kalsaydık, çocuğum şimdi ölmüştü. Ben gece bekçisiyim, işe gidiyordum, yolda baktım sel geliyor, eve koştum, çocuklar selle birlikte gidiyorlardı, tuttum çıkardım, yoksa 5 dk geç kalsaydım, çocuklar şimdi kanalda ölmüş olacaklardı. Halimize bakın hiçbir şey kalmadı, ne eşyalar, çadır hepsi selin altında kaldı. Buradan yetkililere sesleniyorum, belediye olsun, Devlet Su İşleri olsun, fabrika yetkilileri olsun birileri bu dereye çare bulsun.” ifadelerini kullandı.

Mahalle sakinleri ile defalarca Devlet Su İşlerine gittiklerini fakat kimsenin kendilerini dinlemediğini söyleyen mahalle sakinlerinden Taner demir, “Biz mahalle sakinleri ile defalarca Devlet Su İşlerine gittik, söyledik, kimse bizi dinlemedi, aldırış etmediler. Burada bizim hayatımız söz konusu, sel geldiği zaman burada bizim arabalarımızı götürüyor, çocuklarımızı, hayvanlarımızı alıp götürüyor, biz bunu defalarca gerekli kurumlara izah ettik. Şuan Van Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi arasında kaldığımız için kimse ilgilenmiyor, defalarca köprümüzün olmadığını söyledik, bu sel yatağına bir çözüm bulmalarını söyledik ama maalesef kimse bizi dinlemedi. Bizim tek ricamız, devlet büyüklerimizden, bu soruna el atmalarıdır. Halimizi görsünler.” şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Selim Kapan, “Biz belediyeye de diğer kurumlara da dilekçelerimizi verdik önlem alınmadı. Belediye isterse yapabilir, Devlet Su İşleri isterse yapabilir, herkes biliyor burası sel yatağıdır. Biz defalarca dilekçe verdik, mağdur durumda olduğumuzu belirttik, kimse dinlemedi.” dedi.

Süphan Mahallesi Muhtarı Ayhan Komi de, ellerinden ne gelirse, mahalle sakinleri ile beraber yapacaklarını söyleyerek, “Mahalle sakinleri ile beraber, nereye başvurulması gerekirse başvuracağız. Ben her zaman hazırım. Vatandaş tek başına nasıl önlem alabilir. Bu durumda önlem alması gereken Belediye, Kaymakamlık ve ilgili kurumlardır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sel baskınından saatler sonra Edremit Belediyesi görevlileri gelerek, yol üzerinde ki selle beraber gelen çamuru temizlemeye çalıştı. (Cihad Coşar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir