• DOLAR 32.379
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Barzani: Irak Parçalanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, bölgedeki gelişmelerle ilgili düşüncelerini Alman Welt am Sonntag gazetesine anlattı.

Irak`ın devlet yapısında olası bir değişikliğin Kürt halkından kaynaklanmayacağını, kendilerinin federal yapıya uyduklarını söyleyen Barzani, “Irak parçalanıyor, bu bazılarının görmek istemediği gerçek” dedi.

Şiilerde ve Sünnilerde radikal güçlerin etki kazandığına dikkat çeken Barzani, ``Bunlarla mı bir ortak bir devlet yapacağız. Bu olmaz. Halklar zorunlu değil, gönüllü bir şekilde birlikte yaşayabilirler`` diye konuştu.

Barzani, Irak`ta Kürt, Sünni, Şii, Hristiyan kimliklerinin bulunduğunu ancak Iraklı bir kimliğinin olmadığını belirtti.

‘Türkiye ile ilişkimiz gelişti’
Bağımsız bir Kürdistan’ın kurulmasına komşu ülkelerin tepkileri sorulduğunda, kendilerinin son 10 yılda kimseyi tehdit etmediğini anımsatan Barzani, Türkiye ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Türkiye ile olan ilişkimiz son 10 yılda son derece gelişti ve şimdi çok iyi. Kürtlerle Türk hükümeti arasındaki barış sürecini destekliyoruz. Burada önemli gelişmeler oldu. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Erbil`de bizi ziyaret etti. Bu tarihi bir adımdı. Kürtler herkese iyi komşu olacaklar``
Mesut Barzani, Batıdan beklentileri sorulduğunda ise, “Terörizmle mücadele için her şeye ihtiyaç duyulduğunu” belirtti.

‘Bağımsızlık günah değil’
Kürdistan`ın bağımsızlığının ne zaman ilan edileceği sorulduğunda Barzani şu yanıtı verdi:
“Kısa süre önce bağımsızlıktan bahseden cezaevine konuluyordu. Ancak bağımsızlık günah değil. Bunu duymak istemeyen birçok kişinin buna alışması gerekiyor. Bağımsızlık, ulusların doğal hakkıdır. Kim bunu reddederse insanlara haksızlık eder. Bağımsızlık ilan etmeden önce bunu halkımıza soracağız.”

Barzani, bu konuda referandum yapılması için Kürt parlamentosuyla çalışmalar yaptıklarını da ekledi. Birçok Batılı ve Türk şirketinin Kürt bölgesine yatırım yaptığını söyleyen Barzani, bölgede siyasi istikrar ve cazip iş imkânları için de güvence verdi.

Barzani, Ankara veya Şam`dan toprak talebi konusunda, “Diğer ülkelerdeki Kürtlerin, kendi kaderleriyle ilgili barışçıl kararları kendilerinin vermesi gerekiyor. Siyasi çözüm, Irak`taki Kürtlerden dolayı başarısız olmayacak” dedi.
Kürtlerin Sünnilerin doğal haklarına değil, teröre karşı olduklarını söyleyen Barzani, Sünnilerin yaşadığı bölgelerde sadece IŞİD`in olmadığına, merkezî hükümete karşı çok sayıda başka grubun da bulunduğuna dikkati çekti.

`Maliki`yi uyardım`
Kürt lider Barzani, IŞİD birliklerinin güçlendiğini uzun zamandan beri izlediklerini ve Bağdat hükümetini bu konuda uyardığını ifade etti.

IŞİD`in Irak ve Kürt bölgesi için ne kadar tehlikeli olduğu sorusunu yanıtlayan Barzani, aniden sınırlarda bir tehditle karşılaştıklarını belirterek, “Bağdat hükümetini bilgilendirdik ancak Irak Başbakanı Nuri Maliki bunu duymak istemedi. Şimdi durum daha da zorlaştı” dedi.

IŞİD`in güçlenme sebebi olarak ‘Bağdat`ın kötü politikasını’ gösteren Barzani, Sünnilerin Bağdat`tan hizmet taleplerinin Şii ağırlıklı Maliki hükümetince yok sayılması nedeniyle, IŞİD`in Sünnilerin vekili olarak etki kazandığını kaydetti.

‘Sünni bölgelere yoğunlaşacaklar’
“IŞİD başka ülkeler tarafından destekleniyor mu” sorusunu beğenen Barzani, “Bu birlik, Suriye`deki iç savaşta büyüdü. IŞİD`in Rakka kentindeki komando merkezinin, Esed`in hava kuvvetlerinin bunu yapabilecek güçte olmasına rağmen bombalanmaması dikkati çekici” değerlendirmesini yaptı.

İŞİD`in Kürdistan`a girmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Kürt lider, Şii bölgelerini veya Kerbela ve Necef`te Şiilerin kutsal mekânlarını yıkmaya çalışmaları durumunda da Şiilerin buna karşı çıkacağını ve İran`ın da o zaman konuya müdahil olacağını söyledi. Mesut Barzani, IŞİD`in Sünni bölgelere yoğunlaşacağı tahmininde bulundu.

‘ABD kurtarıcıdan işgalciye dönüştü’
Saddam Hüseyin`in devrilmesinden sonra ABD’nin ne gibi hatalar yaptığı yönündeki soruyu, “En büyük yanlışları maalesef hızlı bir şekilde kurtarıcıdan işgalciye dönüşmeleri oldu” şeklinde yanıtladı.

Barzani, dini ve etnik kökenleri çoğulcu bir Irak hükümeti kurulması gerektiğini, bunun yerine Irak’ı tanımayan ABD`li bir yöneticinin görevlendirildiğini anımsattı.

“ABD Irak`ta gereğinden fazla mı kaldı” sorusuna da, “Maliki Ordusu`nun zor durumda ülkeyi istikrar içinde tutabileceğine güvenmediğim için Amerikalıların Irak`tan tümden çekilmesine karşı çıktım. Bugünkü durum, ne kadar haklı olduğumu gösteriyor. Kürdistan`daysa kendi güvenliğimizi kendimiz sağlıyoruz” yanıtını verdi.

ABD’nin Kürtleri bağımsızlık yolunda destekleyip desteklemeyeceği sorulduğunda “Aktif bir yardım beklemiyorum, ancak direnç göstereceklerini de beklemiyorum” diyen Kürt lider, “Bazı ABD’li siyasetçiler bizi destekliyorlar, bazıları desteklemiyor. Kürdistan`ın bağımsızlığı neticede Kürt halkının meselesi” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir