• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yeşil alanın sosyal tesise dönüştürülmesine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - İçmeler Mahallesi TOKİ sitesi sakinleri, site içerisinde yeşil ve park alanı olarak görünen yere TOKİ tarafından okul yapılmak istenmesini eleştirerek, etrafta birçok boş yer varken sitenin, tek park ve yeşil alanı olan yere okul yapılmasına tepki gösterdi.

İçmeler TOKİ Toplu Konutları sakinleri adına yapılan basın açıklamasını Avukat İrfan Yılmaz yaptı. Yılmaz, “İlimiz İçmeler Mahallesi TOKİ sitesi içerisindeki K45A.17.A no’lu paftada bulunan park alanı 2013 yılı içerisinde Bingöl İl Genel Meclisi ve Bingöl Belediyesi’nin ortak yanlışı ile sosyal tesis alanına dönüştürülmüştür.” dedi.

“Park alanının sosyal tesis alanına dönüştürülme süreci şeffaf yürümemiştir”
Her iki idarenin hukuka bu tasarrufunun site yönetimi tarafından yargıya taşındığı ve hukuki sürecin halen devam ettiği belirten Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Site içerisindeki park alanının sosyal tesis alanına dönüştürülme süreci şeffaf yürümemiştir. Tüm işlemler gizli kapaklı bir şekilde yürütülmüş ve site sakinlerinden özellikle saklanmıştır. Böylelikle muhtemel tepkilerin önü alınmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Sitenin yeşil alan ihtiyacı vardır”
Hali hazırda sitenin yeşil alan ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, “Site sakinlerini bu bölgede konut edinmeye iten nedenlerden en önemlisi de şüphesiz yeşil alandır. Site inşasından önce yeşil alan olarak belirlenen ve tanıtılan bir yerin, konutlar satıldıktan sonra vasfının değiştirilmesi gayrı ahlaki bir konut pazarlama yöntemi olup, kamu güvenirliğini ciddi anlamda sarsmaktadır. Şüphesiz sitenin sosyal tesis alanlarına da ihtiyacı vardır. Ancak sitenin eğitim ihtiyacını gidermek adına inşa edilecek okulun, site içerisinde ve öncesinde park olarak ayrılan bir yer üzerinde, yeşili katlederek yapılmasını gerektiren zorunlu hiç bir neden yoktur.” dedi.

“Sitenin okul ihtiyacı yeşil alanın korunması suretiyle de giderilebilir”
Sitenin okul ihtiyacının yeşil alanın korunması suretiyle de giderilebileceğini ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zira sitenin hemen yanı başında hazineye ait onlarca parsel bulunmaktadır. Sitenin bulunduğu yerde 1.etap TOKİ konutları bulunmaktadır. Sonrasında sitemizin hemen yanı başında 2. Etap TOKİ konutları yapılmıştır. Ancak sonrasında yapılan 3. Etap TOKİ konutları sitemizin çok uzağında bulunmaktadır. Ve yeni bir site olarak inşası gerekmektedir. Yapılan 3. Etap TOKİ konut sayısı 612’dir ve bu konutlar 1. Etap konutlardan bir hayli uzak bir mesafeye yapılmıştır. Okul için 3. Etap TOKİ konutlarının hemen yanında hazineye ait araziler düşünülebilecekken, ticari bir mantıkla sitemiz içerisindeki kayda değer tek yeşil alanın tahrip edilerek ve site yeşil alandan mahrum edilerek okul yapılmasını site yönetimi ve site sakinleri olarak kabul etmiyoruz.”

"Kamuoyunu okul ve yeşil alan arasında bir tercih yapmaya itmeye gerek yoktur”
Yılmaz, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bunun yanında İdarenin bir eğitim kurumunu park alanı üzerine inşa etmeye kalkışması ülkemizdeki eğitim seviyesini göstermesi açısından önemlidir. Kamuoyunu okul ve yeşil arasında bir tercih yapmaya itmeye gerek yoktur. Sitemiz parkı korunarak, site civarında boş hazine arazilerinden birine okul yaptırılabilir.

Gerek Bingöl Belediyesi, gerekse de Bingöl İl Özel İdaresi tasarruflarında kar amacı güden şirketler gibi değil, kamu yararı gözeten kurumlar gibi davranarak yanlışlarından dönmeli ve sitenin sakinlerinin tamamının ihtiyacı olan park alanını sitemiz sakinlerine iade etmelidir.”  (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir