• DOLAR 32.498
  • EURO 34.765
  • ALTIN 2496.397
  • ...

BURSA-Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB),  Bursa’da kontrolsüz ilekleme (dölleme) işlemlerini bitirecek “Bursa Siyahı İnciri için Uygun İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması Projesi”ni hayata geçiriyor.

UYMSİB Başkanı Dr Salih Çalı,  “İlek incir bahçesi” kurma projelerininGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul edildiğini söyledi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) , yaş meyve sebzeihracatında simge haline gelen Bursa Siyahı İnciri’nin kalite ve verimliliğinin artırılmasına yönelik olan  “Bursa Siyahı İnciri için uygun iİlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması Projesi”ni  hayata geçiriyor.

Proje, Bursa Siyahı İnciri’nin uygun erkek incirler tarafından “ilekleme” denen döllenmesi işlemini içeriyor. UYMSİB tarafından uzun zamandır çalışmaları süren proje, Gıda Tarım ve HayvancılıkBakanlığı tarafından onaylandı. Projenin Bakanlık tarafından onaylanmasıile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Salih Çalı,   projenin kabulünün UYMSİB ve sektör adına sevindirici bir haber olduğunu belirtti.

UYMSİB tarafından Uludağ Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilecekprojenin bütçesi ile ilgili de bilgi veren Salih Çalı,  “Bakanlığasunulan ve kabul edilen proje yaklaşık 210 bin  TL tutarında,bütçenin yüzde10’unu  ihracatçıların öz desteğiyle sağlayacağız” dedi.

Proje, ihracatçı ve üreticilere rahat bir nefes aldırdı

Çalı, ihracatçının şu an için  Bursa Siyahı İnciri için ileği Ege Bölgesi’nden taşınarak kullanıldığını ifade ederek,  “İhracatçının bukonuyla ilgili içi rahat değildi. Ege Bölgesi’nden temin edilen ile karıcıklarının (Sinek) yeterli miktarda bir aktiviteye sahip olmadığı şüpheleri var. Bu yörelerden getirilen ileklerin kalitesi değişik oluyor.İçerisindeki arıcıklar yeterli olmuyor ve bazı hastalıkları taşıdıklarındanşüphe duyuluyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projemizi kabulederek, yalnızca ihracatımızın önünü açmakla kalmadı. Bursa Siyahı İnciri
üreticilerinin ve ihracatçılarının da rahat bir nefes almasını sağladı.”

Projeden 2 yıl içinde sonuç alınacak

Bursa Siyah İnciri’nde yeni döneminin başladığını belirten Salih Çalı,“Projeden ilk somut sonucu 2 yıl içinde alacağız. Bahçe tesisi aşamasıylada 5 yıl içerisinde projenin ilk meyvelerini yiyeceğiz” dedi. (Zeki Aras-İLKHA)