• DOLAR 32.315
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2307.142
  • ...
`IŞID`ın tutumu İslam düşmanlarının planlarına hizmet ediyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOHA- Yusuf Kardavi’nin başkanlığını yaptığı Müslüman Alimler Birliği, Yusuf Karadavi ve Ali Karadaği’nin imzasıyla yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD örgütünün hilafet ilanının şer’i esaslara dayanmadığını belirterek böyle bir şeyin İslam’a ve Müslümanlara zarar verdiği ifade edildi.

Açıklamada “İlk etapta biz bunların oradaki mazlum Müslümanlara destek olacağını düşünüyorduk. Bu durum bizi sevindirmişti. Ama kısa bir zaman sonra IŞİD İslamî hilafeti ilan edip ve Müslümanları itaate çağırması İslami prensiplere uymadığı gibi, bu tutum yarardan çok zarar getiriyor.” Denildi.

“Peygamberimizin sünneti üzerine olan bir İslam hilafetini istiyoruz”

Açıklama daha sonra şu ifadeler ile sürdü:  “Bu konu ile ilgili söyleyeceklerimiz şunlardır birincisi hepimiz İslami bir hilafetin tesis edilmesini istiyoruz. Peygamberimizin sünneti üzerine olan bir İslami hilafet şeklini bütün kalbimizle bunu istiyoruz ama İslam hayat okulu bize öğretti ki büyük işler kolayca başarılmaz. Büyük işler yapabilmek için çok düşünmek lazım çok hazırlık yapmak lazım ve çok güçlü olmak lazım düşmanlarınıza karşı çok güçlü olmanız gerekiyor”

Açıklamanın devamında İslami hilafetin kurulmasının elzem olduğu belirtilerek “İslamî bir devletin tesis edilmesi kesinlikle lazımdır. Ve bunun için çalışmak lazım. Ama bunun için öncelikle maddi ve manevi hazırlıklar yapılması gerekiyor. Kurulacak olan İslamî devletin esasını temelini düşmanlardan koruyacak şeyler lazım onu dünyaya gerçek bir şekilde tanıtmak için bazı öncelikler lazım.”  İfadeleri kullanıldı.

“Bir grubun hilafet ilan etmesi İslamla çelişir”

Halifenin Müslümanların hepsini temsil ettiğini vurgulayan açıklama şöyle devam etti :  “Halife kelimesi temsilci yani ümmeti temsil eden kişi demektir. Müslümanların Halifesi Müslümanların temsilcisidir ve bu temsilcilik aklen, şeran ve örfen ümmetin icmaı ile olması gerekiyor. Dolaysıyla ümmeti temsil edenlerin bu konu üzerine icma etmesi gerekiyor. Bunun için sadece bir grubun İslâm hilafetini kimseye danışmadan kendi kafasına göre ilan etmesinin bir manası yoktur bu İslam hukukuyla ve gerçeklerle çelişir”

“Bir grubun hilafeti ilan etmesi şer’an batıldır”

Müslümanlarla istişare edilmesinin de önemine vurgu yapılan açıklamada, “İslâm dininde her şey şura iledir. Allah’u Teala şura suresi 38. Ayette ‘Onların işleri kendi aralarında şura iledir’ buyuruyor. Başka bir ayette de ‘Onlarla müşavere et.’ Hatta İslâm dininde bir çok basit gibi görünen meselelerde bile şura emredilmiştir. Peki İslam devleti gibi büyük bir şeyin tesis edilmesinde şura yapılması gerekmez mi? Peygamber (a.s.v)’in hayatına baktığımızda bütün hayatı boyunca şurayı uyguladığını görürüz Müslümanların halifeleri de bu şekilde seçilmiştir Müslümanların ilk halifesi olan Hazreti Ebubekir Müslümanların şurası ile seçilmiştir Ehl i hal ve ehli aktı diye isimlendirilen işin ehli olan sahabeler öncelikle Hazreti Ebubekir hakkında ittifak ettikten sonra mescide gidip ümmetle bu kararı paylaştılar.  Hazreti Ömer’de aynı şekilde ümmetin icma ile Müslümanların halifesi seçildi. Hazreti Osman, Hazreti Ali de aynı şekilde ümmetin şurası ve icması ile seçildi. Hatta hazreti Osman’ın halife seçildiği zaman Abdurrahman bin Avf evlerindeki bayanlara bile gidip bu konuyu danışmış ve halife olarak Hazreti Osman’ı seçtiklerini istişaresini onlarla da istişarede bulunmuştur. Bundan dolayı bir grubun hilafeti ilan etmesi şeran batıldır. Bunun üzerine herhangi bir şer’i bir hüküm bina edilmez. Bu durumun ümmetin birçok yerinde ki Müslümanlarına zarar verebileceğini düşünüyoruz.”

“Bu gibi durumlar, İslam düşmanlarının planlarına hizmet ediyor”

 IŞİD`in, istişaresiz, plansız, programsız hilafet ilanıyla insanlar arasında İslami bir kavram olan hilafetin zedelenmesine yol açtığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu gibi durumlar, kaos kapısını açtığı gibi, İslam düşmanlarının planlarına hizmet etmekten başka bir işe yaramıyor. Hilafet kavramını,  hakkında olumsuz kanaat oluşan bir örgütle bağdaştırmak İslam`a hizmet değildir”  ifadeleri ile devam edildi.

“Bunların yaptıklarını kabul etmek şer’en mümkün değildir”

Açıklamada IŞID’a şu tavsiyelerde bulunundu: “Hayalini kurdukları bu İslamî hilafeti ilanını iptal etsinler ve yaptıkları şeylerin zararını düşünerek hareket etsinler. Irak’taki Sünni Müslümanlar haksızlığa karşı ayaklandılar. Daha sonra küçük bir grup kalkıyor ferdi hareket ederek İslâm devleti kurduğunu ilan ediyor ve herkesi kendisine biat etmeye çağırıyor bunu yaparken ne ehl i hal ve akd âlimlere ne fakihlere nede İslam düşünürlerine danışmadan yapıyorlar. Bunu kabul etmek şer’en mümkün değildir.”

“Bunların davranışları İslama hizmet değil”

Açıklamada, bir gurubun İslâmî hilafeti ilan edip diğer grupların çalışmalarını ve mücadelelerini bastırmasının kesinlikle kabul edilecek bir durum olmadığı belirtilerek,  “Bilinmesi gerekir ki bu tür durumlar kargaşaya neden olur insanların İslâmî hilafete olan bakışlarını değiştir. Düşünce olarak İslâmi bir hazırlık yapılmaksızın böyle bir şey İslâm düşmanlarına hizmetten başka bir şey değildir. Bunların davranışları yüzünden İslâmî hilafet şiddetle aynı manaya gelmiş durumda insanların aklındaki görüntü tablo bu olmuş durumda bu da kesinlikle İslam’a hizmet değildir.” İfadeleri kaydedildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir