• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
Van Barosu soruşturma izni verilmemesine tepki gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN – Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık Mezrası'nda, yolların kardan dolayı kapalı olmasından hastaneye kaldırılmadığı için hayatını kaybeden 1 buçuk yaşındaki çocuk için ilgili kurumlar hakkında açılmak istenen soruşturmaya izin verilmemesine Van Barosu’ndan tepki geldi.

Van Baro Başkanı Murat Timur, Van Barosu olarak 1 buçuk yaşındaki Muharrem Taş'ın davasını üstlendiklerini belirterek, gerekirse bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.

Muharrem Taş'ın davasının burada bitmeyeceğini belirten Van Baro Başkanı Timur, Bölge İdari Mahkemesinden olumlu bir sonuç çıkmaması durumunda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru haklarını kullanacaklarını belirtti.

“Soruşturmanın kapatılmak istendiğini açıkça görmekteyiz”

Timur, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Olayın ilk olduğu dönemlerde sıcağı sıcağına bakanlıklar, ilgili kurumlar bir takım açıklamalar yaptılar, bu açıklamalarda sorumlular, bu küçük Muharrem’in ölümünden kaynaklı ihmali olan kim varsa bununla ilgili gerekli soruşturmanın yürütüleceği, hem idari, hem cezai soruşturmanın yürütüleceği ifade edilmişti. Ancak İl İdare Kurulunun son dönemde verdiği karara baktığımız zaman aslında buna ilişkin gerek mağdur tarafın, gerek mağdur tarafın avukatlarının umutlarını gerçekten bir tarafa bırakılarak soruşturmanın kapatılmak istendiğini açıkça görmekteyiz.” dedi.

“İki gerekçeyle soruşturma izni verilmedi”

Timur, İl İdare Kurulu şüpheli bir görevle ilgili bir suç olduğu zaman, bu konunun şüphelisi olan kişinin burada yargılanıp, yargılanmayacağına amirleri karar vereceğini belirterek, “Şimdi İl İdare Kurulu başında Vali Bey gelir, daha sonra Defterdar, Milli Eğitim, Sağlık Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir yapı. Şimdi Muharrem ile ilgili iki gerekçeyle soruşturma izni verilmedi. Birincisi şu, deniliyor ki: burada zamanda işte bir ihbar geldiği ancak bu ihbar gereği yerine getirmiş olsaydı bile orada yoğun kar yağışı olmasından dolayı, o yolun açılması, diğer taraftan yol açıldıktan sonra paletli ambulansın gidişi ertesi güne kalırdı. İkinci bir olasılık da, hava şartları kötü olduğundan dolayı helikopterin hareket etmesi mümkün olmadığı, bu durumda da her halükarda o yolun açılması gerektiği, yol açılması durumunda da bir gün alacağı ifade edilmekte bu gerekçeyle de soruşturma izni verilmedi.” ifadelerini kullandı.  

“Hukuk asla olasılıklar üzerinden hareket etmez”

 “Hukuk asla olasılıklar üzerinden hareket etmez.”diyen  Timur, “Bu İl İdare Kurulu usul ve esas açısından açıkça hukuka aykırı. Nitekim buna dair soruşturmayı yürüten savcı, soruşturmayı devam edebilmek için Bölge İdare Mahkemesine itirazlarını sundu. Pazartesi günü biz de itirazlarımızı sunacağız. Biz Van Barosu olarak bu davayı üstlendik. Gerek yönetim gerek arkadaşlarımızla birlikte gerekli itirazlarımızı Pazartesi günü Bölge İdari Mahkemesine sunacağız. Bundan da doğrusu çok da umutlu değiliz. Ancak bu dava burada bitmeyecek. Bu davanın gerek ulusal boyutu, gerek uluslar arası makamlardaki boyutu da devam edecek. Bundan sonra zaten Bölge İdari Mahkemesinden olumlu bir sonuç çıkmaması durumunda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkımızı kullanacağız. Ondan sonra son aşama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde ailenin o haklarını biz Van Barosu olarak gerçekleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir