• DOLAR 32.568
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2487.984
  • ...
Dışişlerinden yalanlama: Fırat suyu kesilmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Fırat Nehri'nde suyu azalttığı ya da kestiği yolundaki haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Daha önce birçok vesileyle ifade edildiği üzere, Türkiye tarihinde siyasi veya başka bir amaç güderek sınır aşan nehirlerinden bıraktığı su miktarını azaltmamıştır. Bu durum, bölgemizde yaşanmakta olan kriz ve istikrarsızlık dönemi için de geçerlidir.” Hatırlatılması yapıldı.

 

Açıklamada, Türkiye’nin su konusuna bütünüyle insani açıdan yaklaştığı belirtilerek, gerek halkın, gerek komşu ülke halklarının su ihtiyaçlarına büyük önem verdiği ifade edildi.

 

Son dönemde ciddi bir kuraklık yaşandığı ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında, “ Bunda iklim değişikliği büyük rol oynamaktadır. Bu yıl da, 1961’den beri ülkemizde kaydedilen en kurak dönem olmuştur. Türkiye, ciddi kuraklık sorununa rağmen ve son 12 ayda barajlarına dolan doğal su miktarı ortalama 297 m3/s iken, Fırat Nehri’nden aynı dönemde Suriye ve Irak’a ortalama 599 m3/s su bırakmıştır. Türkiye, önümüzdeki dönemde de suyun gereken miktarlarda bırakılmasını amaçlamakla birlikte, iklim koşullarına ve kuraklığa bağlı olarak, bırakılan su miktarında bazı dönemlerde azalma yaşanabileceği de göz önünde bulundurulmalı ve buna karşı gerekli ihtiyati tedbirler alınmalıdır. Öte yandan, Suriye ve Irak’ta yaşandığı ileri sürülen su sıkıntısının, anılan ülkelerde kısıtlı su kaynaklarının israf edilmesinden, ayrıca, çatışan tarafların bu kaynaklar üzerinde hakimiyet kurma ve suyu kendi amaçları doğrultusunda kullanma mücadelesinden kaynaklandığı da unutulmamalıdır.  Türkiye, sınır aşan su kaynaklarının hakça, akılcı ve optimum bir şekilde kullanılması ve bütüncül bir yaklaşımla yönetilmesi için komşu ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesine her zaman hazırdır.” Denildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir