• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Altın Almalı mı, Satmalı mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Altın fiyatları hafta başında artmaya başladı ve son üç buçuk ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Uzmanlara göre altının yıldızı parlamaya devam eder çünkü Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan piyasalarda altın talebi yüksek ve Irak ve Ukrayna’da jeopolitik riskler devam ediyor.

“Altını olan beklesin”

ALB Menkul Değerler Analisti Volkan Kuğucuk’a göre şu anda altını olan beklesin. Kuğucuk, altının uzun vadede güvenli bir yatırım olduğunu hatırlatıyor, Irak ve Ukrayna’nın fiyat artışında önemli bir etken olduğunu söylüyor. Kuğucuk, “Altın çok hareketli günlere girdi, yukarı yönlü eğilim öne çıktı” diyor, jeopolitik riskler dışında gümüş ve platin fiyatlarındaki yükselişlerin de altının değer kazanmasına yol açığını anlatıyor:

“Emtia fiyatlarındaki değişim altını da etkiliyor. Gümüşe talebin yoğun olması özelikle altında da fiyatları yukarı çekti. Platinde de yükseliş var. Platin fiyatları 10 ayın zirvesine yaklaştı çünkü Güney Afrika’da dünyanın en büyük platin üreticilerinde grev vardı.”

“Ortadoğu’daki risklerde durulma emaresi yok”

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt de altını olanların beklemesinden yana çünkü mevcut konjonktürde altın yükselir. Ümüt, altında gram fiyatlarını ons ve dolar/TL kurunun etkilediğini söylüyor ve hem Türkiye’deki siyasi tansiyonun hem de jeopolitik risklerin fiyatları yukarı çekeceğini düşünüyor:

“Ortadoğu’ya baktığımızda riskler için durulma emaresi yok. Önce Suriye’de başlayan olaylar Irak’a uzandı. En son İsrail Gazze’yi bombaladı. Ukrayna-Rusya gerginlinliğinde ateşkes sona erdi. Jeopolitik tansiyon gün geçtikçe artıyor. Mevcut konjonktürde altına daha çok rağbet gelir. Riskler arttıkça daha az riskli altına kayma olur.”

“Ukrayna ve Irak fiyatlandı, ABD’ye bakmalı”

İntegral Menkul Değerler’den Tuğba Özay’a göreyse piyasalar Irak ve Ukrayna’yı şu anda fiyatladı, bundan sonra o bölgelerde çok kritik bir değişimin altını artıracağını düşünüyor. Özay, “Şu anda altın için ABD’ye bakmalı. ABD’de büyüme, işsizlik başvurusu verileri kötü geldi. Perşembe günü de tarım dışı istihdam kötü gelirse altın daha da yükselebilir çünkü ABD’de istikrar ve faiz artırımı beklentisi vardı. Bu olmayınca altın yükseliyor.” diyor.

Özay, kısa vadede altının yükselişi destekleyen unsurların az olduğuna ama uzun vadede altının güvenli liman özelliğini koruduğuna dikkat çekiyor.

“Ramazan’da düğünler azaldı, altına talep düştü”

Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise şu anda altına çok talep olmadığını, Ramazan nedeniyle de düğünlerin azaldığını söylüyor. Yıldırımtürk yılın ikinci yarısında fiyatların düşebileceğini ifade ediyor, “ Gram altında fiyatlar 90 TL geldiğinde satış için uygun, 80 TL de alım için uygun” diyor.

“Altın parlamaya devam edecek”

Erste Group’un hazırladığı 2014 Altın Raporu’na göre gelişmekte olan pazarların altın talebindeki artış, altını parlatmaya devam edecek. 2014 Altın Raporu’na göre gelişmekte olan pazarlar altın talebini ateşliyor. Geçtiğimiz yıl küresel talebin yaklaşık %62’si Çin ve Hindistan’dan geldi:

“Düşük satın alma güçlerine rağmen, gelişmekte olan pazarlarda kişi başına talep çok yüksek düzeyde. Bu pazarlar, daha şimdiden en büyük 20 altın alıcısının yarısını temsil ediyor. Asya’daki orta sınıfın öneminin artması ve bölgedeki altın tutkusu geleceğe dair önemli sinyaller veriyor. Bölgede refahın artmasının ve düşük hatta negatif faiz oranlarının süreceği varsayılırsa, altının bu gelişmelerden fayda sağlayacağı çok açık bir şekilde görülebilecek.”

“Altın paraya göre daha az bulunuyor”

Raporda, merkez bankalarının geçtiğimiz yıllarda bilanço büyüklüklerini ciddi oranda arttıdıkları ve altının paraya göre daha az bulunan bir varlık olduğu vurgulanıyor. Bu durumda da altının değer kazanmasını beklemeli:

“Avrupa Merkez Bankası, 2002’den beri bilançosunu ve parasal tabanını yılda ortalama %12,6 oranında artırdı. Bu oran, Bank of England (%20,5) veya People’s Bank of China (%20,7) ile karşılaştırıldığında düşük görünüyor., Küresel altın stoğunun ise bu dönemde yıllık sadece %1,48 oranında bir artış gösterdiği görülüyor. Bu durum, altın stoğunun kağıt paraya karşı görece olarak daha az bulunan bir varlık olduğuna işaret ediyor. Bu para politikası önlemlerinin ve kağıt paranın küresel olarak değer kaybetmesinin bir sonucu olarak, altının kağıt para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesi bekleniyor.”

Kaynak: Al Jazeera 

Bu haberler de ilginizi çekebilir