• DOLAR 32.508
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2491.586
  • ...

MERSİN - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, Irak’taki çatışmaların bu ülkeyle ticaret yapan Türk şirketlerinin ciddi mali kaybına yol açtığını söyledi.

Türkiye’nin Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke olan Irak’ta, son dönemde yaşanan çatışmalar, bu ülkeyle alışverişi olan Türkiyeli şirketleri zora soktu.

TÜGİAD Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bölgedeki işadamlarının yaşadıkları endişeye dikkat çekti.

Başkan Öner, “İki ülke arasındaki ticaret durma noktasına gelmiştir. Irak’a giden mallar da Kuzey Irak’taki Zaho ve Dohuk gibi güvenli kentlerdeki depolarda bekletilmektedir. Dayanıklı ürünlerin bir süre bekletilmesinde sorun olmayabilir ancak özellikle yaş sebze ve meyvelerin uzun süreli bekletilmesi mümkün değildir. Bu anlamda yaş sebze meyve üreticilerini ciddi sıkıntı yaşadıklarını söyleyebiliriz” dedi.

Türkiye’nin geçen yıl Irak’a 12 milyar dolarlık ihracat yaptığını ifade eden Öner, “Hemen her sektörün Irak’la ticari işbirliği olduğunu söylemek mümkündür. Halen Kuzey Irak’ta bin 300’den fazla Türk firması faaliyet göstermektedir. Müteahhitlik hizmetlerinde Türkmenistan’dan sonra en fazla proje aldığımız ikinci ülke ve lojistikte en önemli partnerimiz Irak’tır. Bugün Türkiye’nin yurt dışına çıkan araç sayısının yarıdan fazlası Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a gitmektedir. Mersin de Türkiye’den Irak’a en fazla ihracat yapan dört büyük kentten biri. Geçen yıl Irak’a 500 milyon dolarlık ihracat yapan Mersinli işletmeler de, son olaylardan dolayı ciddi mali kayıp yaşamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Öncelik yol güvenliğinin sağlanması

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin son verilerine göre bu yılın haziran ayında Türkiye’nin Irak’a ihracatının yüzde 21 gerilediğini söyleyen Başkan Öner, “İki ülke arasında mal taşıyan araçlar durdurulmakta, bu yüzden Irak’a mal satan işletmelerin ürünleri ortada kalmaktadır. Mal taşıyan TIR’ların Irak’a girememesi bilhassa yaş sebze-meyve ihracatçısını olumsuz etkilemektedir. Süren çatışmalar yüzünden ihracatta yaşanan düşüş bu şekilde devam ederse firmaları daha büyük sıkıntılar beklemektedir. Halen alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabilmektedir. İhracatçının öncelikli beklentisi yol güvenliğinin sağlanması ve ticaretin maksimum düzeye çıkarılmasıdır. Daha uzun vadede ise ihracatçının alternatif pazarlara yönelebilmesinin önü açılmalıdır ” dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)