• DOLAR 32.572
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2424.64
  • ...
Armağan: Mısır Lozan'da İngiltere'ye verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. 150’i aşkın yayınevinin stant açtığı fuarda; Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) desteği ile gerçekleşen Beyazıt Ramazan Sohbetleri, dördüncü gününde Araştırmacı Yazar Mustafa Armağan’ı konuk etti.

Konuşmasında tarihin bilinmeyen detaylarına değinen Armağan, Batı’nın Osmanlı Devletine kabul ettiremediği şartları, Lozan’da Büyük Millet Meclisi temsilcilerine kabul ettirdiğini ve Mısır’ın Lozan’da İngiltere’ye verildiğini söyledi.

“Mısır Lozan’da İngiltere’ye verildi”

Lozan Konferansı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulanan Armağan, “Lozan’da yaşananlar Osmanlı Devletine kabul ettiremedikleri şartları Lozan’da Büyük Millet Meclisi temsilcilerine kabul ettirdiler. Mısır’ın İngiltere’ye verilmesi Lozan’dadır. Lozan aslında bizim zannettiğimiz gibi Türk-Yunan savaşının neticeye bağlandığı hadise değil, bu bize yanlış anlatılıyor. Osmanlı Devletinin tasfiyesi anlaşmasıydı. Bu meseleyi böyle görmek gerekir. Onun için Vahdettin’i hayin ilan ettiler. İngilizlerin gözünde hayindir çünkü bir zaman Sevr’i imzalamadı. Onun yaptığı şey, ‘Küçükte olsa bir Osmanlı Devleti’nin halifelik ile birlikte benim üzerimde kalması gerekir’ tavrının sonuna kadar savunmasıdır. Dikkat ederseniz Osmanlının küçüğü bile İngiltere’yi korkutuyordu” ifadelerini kullandı.  

Türkiye’de tarihi merak eden ve gerçeğin peşinde giden bir nesle ihtiyaç olduğunu söyleyen Armağan, “Adamların 1880’de yayınladıkları kitabın medeniyetini taşıyoruz. Medeniyetimiz başkalarına emanet edilmiş. Kendi medeniyetimize ait bir eseri, hala tercüme edememenin ve okuyucuya sunamamanın utancıyla yaşamaya devam ediyoruz.”  Şeklinde konuştu. (Fikret Kavgalı/Mehmet Ün-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir