• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2306.74
  • ...
Sivas Mağrurları Unutuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Sivas sanıklarının mağduriyetinin 21. yılına girildi. Aziz Nesin’in tahrikleriyle başlayan, Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarını çıkaranların faili bulunmazken, sadece slogan attığı gerekçesiyle mahkûm edilen vatandaşlarımızın mağduriyeti devam ediyor.

Sivas mağdurlarından Ahmet Turan Kılıç 81 yaşında olmasına rağmen hala cezaevinde…

Ahmet Turan Kılıç’ın oğlu Necdet Kılıç, Sivas Emniyet Müdürlüğü’ne ait televizyonu tamir ettikten sonra konulan video kasedi izlerken Aziz Nesin’i eleştirdiği gerekçesiyle tutuklanan babasının televizyon tamircisi olduğunu söyledi.

Necdet Kılıç, babasının sağlık durumunun iyi olmadığını belirterek, “Annem çökmüş durumda. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sivas mazlumlarının sesini duymalı ve mağduriyetini çözmeli...” dedi.

YASAL DÜZENLEME İLE YENİDEN YARGILAMA İSTİYORUZ

Sivas Davası’ndan hüküm giyen kimselere yönelik haksızlıkların giderilmesi bekleniyor. Sivas mağdurlarının avukatlarından Cüneyt Toraman, Sivas ve Başbağlar Davası’nın, Devlet Denetleme Kurulu tarafından tek dosya altında yürütüldüğünü hatırlatarak, “Maalesef mağdurların ifadeleri alındı ve dosya öylece duruyor” dedi.

Ergenekon dosyası içerisinde Başbağlar Katliamı’na giden kişilerin Sivas katliamı gerçekleştikten sonra gittiğine dair tanık beyanları olduğuna değinen Toraman, “Söz konusu tanığın anlatımlarının geliştirilmesi gerekiyordu. Neticede bir tanık bile olsa buna önem vermek gerekiyordu. Biliyorsunuz her iki davada da yargılama yapıldı ve Yargıtay tarafından da maalesef onandı. Birçok kere de sanıklar aleyhine bozularak cezalar daha da ağırlaştırıldı. İlk karar yangında boğularak ölmeye dayalıydı onu daha sonra örgüte dayandırdılar” diye konuştu.

“Madımak Oteli’ni bir devlet kurumu gibi Aziz Nesin’i de devlet başkanı gibi gösterdiler” diyen Toraman, “Olayı devlete karşı işlenen suça soktular. Karar baştan başa çelişkilerle dolu tuhaf bir karar ama neticede kesinleşti. Yasal bir düzenleme yapılırsa, hükümet bir Ergenekon ve Balyoz sanıkları için o kadar yasal düzenlemeler yapıldı tek bir tutuklu kalmadı içeride ama Sivas davasında çok sayıda insanlar hala içeride yatıyorlar” şeklinde konuştu.

TUNA: “YENİDEN YARGILAMA KONUSUNDA ÇALIŞILMALI”

Sivas mağdurlarının avukatı Hüsnü Tuna ise, Devlet Denetleme Kurulu’nun Sivas Olayları ilgili raporunu tamamlamadığını belirterek “Zirve Cinayeti sanıklarından birinin itirafları var. Sivas’taki olayları kışkırtmak, tahrik etmek ve yönlendirmeye ilişkin görevleri ifa ettiklerine dair. Bu çerçevede Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nda soruşturma devam ediyordu. Sanıyorum özel yetkiler kaldırılınca dosya Sivas’a gönderilmiş olmalı ama Sivas’tan bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum” dedi.

“Sivas mağdurlarının yeniden yargılanmasını sağlayacak bir çalışma yapılması lazım” diye konuşan Tuna, “Örneğin Terörle Mücadele Yasası kaldırıldıktan sonra yeniden yargılama gündeme gelebilir. Bu konunun çalışılması lazım” dedi.

Evrensel Alevi-Bektaşi Birliği Derneği Başkanı Şahin:

Aziz Nesin’in Sivas’ta ne işi vardı?

21 yıl önce Sivas Madımak Oteli’ndeki yangınla Sünni-Alevi çatışması çıkarmak isteyenler olayın yıl dönümünde yine aynı kirli provokasyon peşindeler. Marjinal sol gruplar Madımak Oteli’nde ölenleri anmak maksadıyla gösteriler düzenliyorlar.

Olayı her yıl bir kez daha yaşayarak yaranın tedavi olmasına engel olan marjinal sol gruplar, Türkiye genelinde çok sayıda eylem planladı. CHP’nin Halk Evleri başta Sivas, İstanbul, Ankara olmak üzere birçok ilde sözde anma programları düzenliyor. Eylemlerin duyurularında kullanılan dil ise Alevi vatandaşları kışkırtmak için özenle seçilmiş. “Sivas hala yanıyor” denilerek yapılacak olan eylemlerde Sünni-Alevi ayrışmasının derinleşmesi isteniyor. CHP ve marjinal gruplar olaydan ders çıkarmak yerine yarıyı kaşıyarak toplum huzurunu bozmaya çalışmaları dikkat çekiyor.

“DERS ÇIKARILMALI”

Madımak Olayı’nın daha dün yaşanmış gibi her yıl düzenlenen kutlamayı andıran anma programlarına Alevi önderlerinden sert eleştiriler geliyor.

Akit’e konuşan Evrensel Alevi-Bektaşi Birliği Derneği Başkanı Av. Ali İhsan Şahin, kanayan yaranın tedavi edilmek yerine her yıl anma programlarıyla daha da derinleştirilmek istendiğini belirtti.

Olaylardan ders çıkarılmasının ülke için daha faydalı olacağını vurgulayan Şahin, o dönemde yapılan yanlışları dikkat çekti. Şahin, “Sivas olaylarından herkes ders çıkarmalı. Orada yaşananlarda devletin de, Alevilerin de suçu var. Ama yaşananlar üzerinden kanayan yara kaşınmamalı. Olayın sürekli kışkırtıcı bir şekilde gündeme getirilmesi ne Alevilere ne de Sünnilere bir faydası olmaz. Madımak’ta yaşananlardan ders çıkararak o acı olayı faydaya dönüştürebiliriz” dedi.

“AZİZ NESİN’İN NE İŞİ VAR?”

Madımak Olayı’nın sebebi olarak gösterilen Aziz Nesin’in Sivas’a gelmesini eleştiren Şahin, “Nesin’i oraya kim götürmüştü? Alevi vatandaşlar götürdü. Aziz Nesin’in ne işi var Pir Sultan Abdal etkinliğinde. Allah’ı, Kitap’ı, Peygamber’i, Ehli Beyt’i tanımayan adamın Ali dostu, Peygamber dostu, Allah dostu Pir Sultan Abdal anma etkinliğinde ne işi var? Bunu yaparak Alevilerin çıkan olaylarda hataları oldu, devletin de olaylara zamanında müdahale etmemesi büyük yanlıştı. Bu yanlışları dün olmuş gibi 21 yıl sonra kaşımak ne kadar doğru? Madımak ile yeni olayların çıkmasını istemek, gözyaşlarını yeniden akıtmak kimseye fayda sağlamaz” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir