• DOLAR 32.598
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2509.425
  • ...
Dr. Acar'dan sağlıklı beslenme önerileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Sağlık İl Müdürü Dr. Bilal Acar, Ramazan’da beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, oruç tutanlara yönelik çeşitli önerilerde bulundu.
Kronik hastalıkları bulunanların doktor kontrolünde olmaları gerektiğini belirten Dr. Acar, özellikle iftarda çok ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması konusunda uyarılarda bulundu.

“Ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı”
Ramazan ayı boyunca hem iftar, hem sahurda beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Acar, “Sağlıklı bir beslenme ve sağlıklı bir ramazan ayını geçirmek bizim açımızdan önemli, özellikle kronik hastalığı olanlar doktor kontrolünde, doktorlarına danışarak iftar ve sahurlarını düzenleme altına almaları gerekiyor. Bunun dışında diğer vatandaşlarımız oruçlarını tutarken özellikle iftarlarda çok ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Çünkü bu hem onlardaki yorgunluğu ve halsizliği arttıracak, hem de iftar ile sahur arasında sıkıntılara sebebiyet verecektir. İleride de istemediğimiz rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir. Dolayısıyla iftarlarda çok ağırlaştırılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun dışında sahurda yine hafif yiyecekler ve iftarla sahur arasında bol su tüketilmelidir. Bu hem oruç sırasındaki zindeliği arttıracak, hem de daha rahat ve sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmemizi sağlayacak. İnşallah bunlara dikkat edersek bir problemin olacağını zannetmiyorum.” diye konuştu.

"Sıvı gıdaları fazla olan yiyecekleri tüketmeliyiz”
Geleneksel olarak bazı ürünlerin tüketilebileceğini belirten Dr. Acar, “Örneğin, baklava, tatlı gibi şekerli ürünleri çok tüketmemek gerekiyor. Yine etli ve yağlı çok ağır gıdalardan tüketmemek gerekiyor. Yine diyabet hastaları kendi doktorları kontrolünde tutabilirler. Her hastalık aynı değil. Diyoruz ya tıpta 2+2 dört etmez. Yani bir diyabet hastası ile diğer diyabet hastası aynı değil. Onun tedavisi farklı diğerinin tedavisi farklı, dolayısıyla diyabet hastaları doktorlarına danışarak oruç tutabilirler. Bazı diyabet hastaları ise tutamaya bilirler. Vücutları el vermeyebilir. Bunun için kişiden kişiye değişir. Özellikle iftarda yükleme tarzında bir anda mideyi doldurmak kişide sıkıntılara sebebiyet verebilir. Az az ve mesafeyi uzatarak tüketmek lazım, çiğnemeyi arttırmamız lazım, direk yutmaktansa, çiğneyerek yutmalıyız. Az yiyip, sık yemek en uygun olanıdır. Yani iftarda az yiyip 1-2 saat sonra yine bir şeyler tüketebiliriz. Sahura kadar bu devam edebilir. Özellikle sıvı gıdaları fazla olan yiyecekleri tüketmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Dr. Acar son alarak tüm İslam aleminin oruçlarının kabul olması için dua ettiğini ve tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şeriflerini kutladığı söyledi. (Hacı Yılmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir