• DOLAR 32.592
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2497.805
  • ...
  Köşk`e Aday Olan Başbakan, İstifa Edecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Cumhurbaşkanlığına aday olmasının ardından bu görevinden istifa etmesi gerektiği tartışılmaya başlandı. Gazeteport`un edindiği bilgiye göre, Muhalefet, Erdoğan`ın Başbakan sıfatı ile adaylığını sürdürmemesi ve diğer adaylarla eşit şartlarda yarışa girmesi gerektiğini savunuyor.

CHP`Lİ TEKİN: 3 TEMMUZ`DA İSTİFA ETMELİ

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Erdoğan, Başbakanlık görevinden, adaylığı kesinleştiğinde, yani en geç 3 Temmuz günü istifa etmeli. Üç aday var. İkisi kendi imkanları ile kampanya yaparken, üçüncü ismin, devlet imkanlarını kullanması etik değildir. Bu nedenle, Başbakan`ın en kısa sürede istifasını bekliyoruz" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, seçimin dürüst ve eşit olması için, Erdoğan`ın istifasını istedi ve `` Elinde devasa örtülü ödenek, emrinde 250 bin polis var. Başbakanlık görevinden çekilmezse seçim şaibeli olur`` dedi.

BURHAN KUZU: İSTİFA ETMESİNE GEREK YOK

TBMM Anayasa komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise Erdoğan`ın istifa etmesine gerek olmadığını söyledi. Kuzu, Cumhurbaşkanlığı seçim yasasının 11. maddesinde bu durumun düzenlendiğini belirterek ``Kimlerin görevden ayrılması gerektiği tek tek sayılıyor. Mevcut cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar ve milletvekilleri istifa etmeden aday oluyor. Seçilirse görevinden istifa ediyor. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili kanunu inceledi ve bu maddeyi iptal etmedi`` dedi.

YEREL SEÇİM ÖNCESİ BAKANLAR İSTİFA ETMİŞTİ

Yerel seçimler öncesi Belediye Başkan adayı olan Bakanlar Binali Yıldırım, Sadullah Ergin ve Fatma Şahin yasada zorunluluk bulunmamasına rağmen görevlerinden istifa etmişler ve Başbakan Erdoğan da, ``Milletvekillerinin değil ama, aday olan bakanların görevlerinden istifa etmesi gerekir.`` demişti.

YASA NE DİYOR?

6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı seçimi yasasına göre ise, bazı makam sahiplerinin Cumhurbaşkanı adayı olmaları halinde görevlerinden istifası gerekiyor. Başbakan, Bakan ya da milletvekilleri için ise bu zorunluluk bulunmuyor.

Yasanın ilgili maddesi şöyle:

``Aday gösterilen hâkim ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, YÖK ve RTÜK üyeleri, memurlar ve kamu görevlileri, belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu üyeleri, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevlerinden ayrılmış sayılır`."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir