• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Bursa'da planlama ve arsa üretim sorunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu ‘Bursa’da Planlama ve Arsa Üretim Sorunu’ konusunu masaya yatırdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Hakan Karademir’in de konuşmacı olarak katıldığı toplantıya BTSO Meclis Üyesi ve İnşaat Komisyonu Başkanı Ali Tuğcu, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Fuat Çolak ve çok sayıda MÜSİAD üyesi iş adamı ve STK yöneticileri katıldı.

 “Bursa’da şehir planlaması 1300’lü yıllarda yapılmaya başlamıştır”

“Bizler şark kültürü ile yaşayan bir toplumuz. Ve bu sebepten plan yapmaz, ali yaşarız. Plan dediğimiz şey, geleceğin taahhüdüdür” şeklinde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar da, Bursa’nın Osmanlı ile aydınlanmış bir şehir olduğunu dile getirerek, “Bursa, Osmanlı-İslam şehri mantığının DNA’ sının oluşturulmaya başlandığı bir şehirdir. Ecdadımız planlamayı 1300’lü yıllarda yapmışlar fakat sanayinin gelişmesi ve nüfusun artmasıyla bu anlayış yok olmuştur. Sanayi olmadan kalkınmanın olmayacağı herkesin malumudur, fakat sanayinin kurulması ve gelişmesi bir plan dâhilinde olabilirdi” ifadelerini kullandı.

Bursa’nın Osmanlı’dan bu zamana kadar 20 kat büyüdüğüne de dikkat çeken Vardar, deprem konusunun ciddi anlamda ele alınması gerektiğini belirterek,  “İçinde bulunduğumuz deprem coğrafyasında, riskler çok iyi gözetilmeli, konut stoku ve kentsel araziler planlı bir şekilde değerlendirilmelidir” diye konuştu.

Bursa’da konut ihtiyacı yok…

Arsa üretim sorununun planlamanın da en büyük sıkıntılarından biri olduğunu söyleyen Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Hakan Karademir ise, Bursa’da konut stokunun fazla olduğunu vurgulayarak, “Ben Bursa’da hala konut ihtiyacı olduğuna inanmıyorum. Mevcut yapının değiştirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Yeni arsaların üretilmesi için mevcut arazilerin dönüşüme uğraması gerekiyor. Serbest piyasa koşullarında sorunun sadece sektör paydaşları ile çözülmesi mümkün gözükmüyor. Bu bağlamda Üniversiteler, STK’lar, kamu kurumları ve sektörün dinamikleri tarafından oluşturulacak bir konsorsiyumdan çıkacak ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir